Показати повну версію : СБИРУЛИНО
П.Ржевский
08.05.2024, 13:26
Купив собі два поплавка, планую нарешті спробувати. Жерех різного калібру зараз дуріє. Судак схоже пішов на гнезда, окунь ще не перехворів, так що при нагоді буду пробувати, а потім сюди питання принесу.
А я от сьогодні зранку спробував нову набережну, як і планував. Щоправда, по причині повітряної тривоги виїхав на годину пізніше ніж хотілося б (подумав, що коли в такий час буду вештатись під двома мостами це буде...не дуже добре).
Що побачив? Вода середня- ні висока, ні низька. Відповідає порі року. На набережній зранку не залиті три сходинки нижче пішоходних доріжок.
Течія пре чимала. Народу небагато. Засилля фідерменів починається нижче моста на Троєщину і вони переважно спілкуються з О.Петровичем.
Брати по розуму з бомбардами часом проходили повз туди-сюди, але факт поїмки чехоні бачив лише в одного з них (причому двічи). Риба була зловлена в обратці (це важливо). Коли йшов назад, в цього ж мена плавало в садці десь 5 хвостів чахлої. Не Богзнащо за результат, але він був єдиний, хто щось ловив.
В мене піймалась одна верховодка + ще з десяток клюваннь її ж. Теж в обратці, що характерно. Якби ловив на УЛ-снасть, можна було б її насмикати, але розраховував кидати 20 гр., тому таке не ловив.
Висновків...не робив. Вцілому не сподобалось. Буду чекати, поки почне ловитись на затоках (ось-ось), а поки може на Десну на вихі зїзжу. Або на Обвідний вище Лебедівки.
Сьогодні з самого ранку виходив, але знов не ловив бо судак гарно клював ) Вода надзвичайно висока.
П.Ржевский
21.05.2024, 16:27
Нарешті відкрився по бомбардінгу. Одна з заток на Оболоні. 15 хвостів, з них два дуплєта. Багато дрібної, але проскакує й їстівна. Жере опариш і побільше (3..4), якщо ставиш 1-2 - дрібна об'їдає, смикаючи за кінчик, така сама картина з силіконовим мотильом. Чотири чехоні з наочними слідами судачачих кликів. Кльов зранку до 9 години. Риба стоїть далеко (посеред затоки, на вибросі) й активно мігрує як по горизонталі, так і по вертикалі. Народу немає -схоже, бояться військомата. Короче, мені сподобалось. На днях спробую повторити.
П.Ржевский
23.05.2024, 19:03
На днях спробую повторити.
Продовження.
Виїхав зранку (5-00) на те саме місце.
Кльов значно гірше, ніж минулого разу.
На тій "точці", де була роздача, взагалі ні покльовки.
Став кидати правіше- поймав дві чехоні. Ще правіше кидати було неможливо, бо там сиділи "конкуренти" - два чолов'яги ловили ту ж рибу на здоровенний підгружений поплавок + довгий поводок + грузок на кінці снасті. В них клювало, бували й дуплети, але дуже дрібна. Пішов далі, став у "дірку" за них . Почались покльовки, піймав три хвостика + 2 сходи. Десь у 7-30 все вшухло і я пішов далі, "в хащі" (де підтоплений лук і треба болотні чоботи). Там впіймав одну "прозору" чехоньку (розміром з цигарку), випустив малечу і пішов на першу точку, з якої починав. Поупирався трохи, але не бачив жодного кльова. В 8-30 зібрався додому, бо було повно роботи. І...уперся в величезни "корок", котрий закінчувався блок-постом. Коли добрався домів побачив, що прогноз погоди змінили на "грозу після обіда" - може причина Пєтровича була в цьому?
З цікавого. Експериментував сьогодні з приманками. На диво, сьогодні чахла краще за все реагувала на "голу піну"- тобто пєнік без нічого (без опаріка в тому числі). На живого білого, звісно теж клювало. А от штучний мотиль - мій хіт літа і осені -2023 повністю пішов у риби в ігнор.
Наступного разу спробую поїхати на іншу затоку, для порівняння.
archerix
21.06.2024, 21:37
А у меня только сейчас доходят руки до рыбалки :) Пока занимался снастями.
Пытался скрестить ужа с ежом в смысле удилища. Поскольку на рыбалку обычно езжу на двух колесах, то более удобным вариантом представляется телескоп. Но попробовав разных, подумал, что телескопы дубоваты, даже те, на которых написан лайтовый-ультралайтовый тест. Поклевки верховодки и прочей мелюзги, которой обычно балуюсь, плохо чувствуются. И если забить на поклевки и просто таскать снасть как блесну, много холостых. Да и штекерные спиннинги для хищника показались грубоватыми на такую мелочь.
И вот попался мне в руки старый "джокер", который все равно уже давно не пользуем. В смысле, такая ультракомпактная телескопическая поплавчанка полметра длиной из кучи колен, мягкая, как лапша. Отковырял от нее метра 2.5-3, поставил кольца и катушкодержатель. Интересно, как оно будет на деле :) По крайней мере она вышла куда гибче покупных телескопов.
archerix
Как вариант фидер. Не телескоп, конечно, но на двух колёсах вполне транспортабелен.
archerix
21.06.2024, 22:34
Ну, фидер это вообще уже экстремизм, по-моему. Из тех, что у нас есть, вроде меньше чем грамм 40 нижнего теста нету, а бомбарды обычно 5г :confused:
Можно возить, конечно, и штекерный. Просто если переходить с места на место, то телескоп куда удобнее, его можно быстро сложить и разложить. А с такой палкой перемещаться сложнее, с учетом, что еще велик и вещи переть надо.
...бомбарды обычно 5г ...
:158: Микросбирулино? Может где-то и имеет место быть, но точно не везде.
Жерех или голавль с пяти граммовым сбиро..? Вы что ловить то собираетесь?
archerix
22.06.2024, 11:58
Да я в основном верховодку и мелкокрасноперку ловлю, на них самое то :D В принципе есть бомбарды от 3 до 20 г.
Да я в основном верховодку и мелкокрасноперку ловлю...
Может поплапоппер использовать, а не заморачиваться со сбиро...
Там вообще любой спин до 7-10 грамм подойдет.
Впрочем, вам флаг в руки.
archerix
22.06.2024, 16:12
Может поплапоппер использовать, а не заморачиваться со сбиро...
Да не, не скажите. Поплапоппер пользовал, не особо понравилось.
Он только с поверхности нормально ловит. Некоторые ставят на него метровые и больше поводки, но как-то оно все становится геморройным при забросе. К тому же там больше надо на него смотреть как на поплавок, с моим зрением это не всегда легко :D Бомбарда понравилась больше, удобно ловить на любой глубине.
К тому же кто сказал, что верховодку надо ловить обязательно с поверхности? :) На наших озерах она частенько отлично клюет со дна, часто невозможно становится на закидушку ловить, все забивает. Как-то на земснарядной яме стала хватать на донку с глубины, наверное, метров 10, не меньше.
Как-то на земснарядной яме стала хватать на донку с глубины, наверное, метров 10, не меньше.
Тягле?
archerix
25.06.2024, 14:32
Тягле?
Мартышев. На заливе, где стояли земснаряды, попробовали донку закинуть в расчете, что там какая приличная рыба клюнет. Вообще она там есть, на поплавок неплохих подлещиков ловили, думали, с глубины может и крупный лещ взять. Ну и оснастка не на мелочь была. Начались какие-то хилые тычки, в конце концов достали несколько верховодок, причем мелких.
А на Тягле не раз начинала клевать на закидушки с пружинками, там мы ловили не то чтобы на какой-то экстремальной глубине, но все же. В начале озера ближе к домам, где не очень глубоко, со дна вовсю берет.
archerix
08.07.2024, 12:19
Наконец добрался до полевых испытаний, попробовал самодельный прутик из "джокера". Не взлетело :( Все равно телескопчик получился довольно дубоватым.
П.Ржевский
08.02.2025, 21:43
Доброго всім дня.
Маю до громади питання.
Минулого року наштовхнувся на таку ситуацію. Друга половина травня. Чехоня віднерестилася й пішла відїдатися у затоки. Риба далеко від берега, на невеликій глибині, але під нею десь 8...9 м. Кльов чудовий, але більша частина риби бита - хто з кликами, хто з подраним боком.
Травень вже не за горами (якщо доживем), тож думаю - що поставити замість бомбарди, щоб була можливість зловити хижака, що полює на чехонь? Тобто: ловимо чехоню на ставку, коли тонуча бомбарда в кінці, позаду гачків. Варіанти бачаться такі:
1. Замість бомбарди поставити якусь коливалку, що добре грає при падінні ("сиплеться"). Проблема: заброс більше ніж 50 м. Всі гарно плануючи коливалки - легше за 15 гр.
2. Знизу до бомбарди прилаштувати козячу бороду на тройнику (на короткому поводку з товстої жилки? без поводка через заводне кільце?) Проблема: раніше в принципі таке пробував - не мав жодної клюваки.
3. Замість коливалки поставити вертушку з головкою попереду (типу "Майстра"). Таке буде грати при падінні, але якщо використати груз 15 гр. - тонути буде занадто швидко. Короче кажучи, поки що нічого не придумав. Знаю, що на морі з човна так ловлять (коли між ставридкою проскакує щось істотніше), а от з берега, з дальнім забросом...Не уявляю. Хто може підкинути мудрих думок?
П.С. Весь минулий сезон пішов через статевий орган, бо на початку літа потрапив до лікарні, де все літо й пролежав. Тепер маю купу обмежень і 2гу групу інвалідності. Але сподіваюсь до весни "стати у стрій".
boatman69
08.02.2025, 22:39
Доброго всім дня.
Маю до громади питання.
Минулого року наштовхнувся на таку ситуацію. Друга половина травня. Чехоня віднерестилася й пішла відїдатися у затоки. Риба далеко від берега, на невеликій глибині, але під нею десь 8...9 м. Кльов чудовий, але більша частина риби бита - хто з кликами, хто з подраним боком.
Травень вже не за горами (якщо доживем), тож думаю - що поставити замість бомбарди, щоб була можливість зловити хижака, що полює на чехонь? Тобто: ловимо чехоню на ставку, коли тонуча бомбарда в кінці, позаду гачків. Варіанти бачаться такі:
1. Замість бомбарди поставити якусь коливалку, що добре грає при падінні ("сиплеться"). Проблема: заброс більше ніж 50 м. Всі гарно плануючи коливалки - легше за 15 гр.
2. Знизу до бомбарди прилаштувати козячу бороду на тройнику (на короткому поводку з товстої жилки? без поводка через заводне кільце?) Проблема: раніше в принципі таке пробував - не мав жодної клюваки.
3. Замість коливалки поставити вертушку з головкою попереду (типу "Майстра"). Таке буде грати при падінні, але якщо використати груз 15 гр. - тонути буде занадто швидко. Короче кажучи, поки що нічого не придумав. Знаю, що на морі з човна так ловлять (коли між ставридкою проскакує щось істотніше), а от з берега, з дальнім забросом...Не уявляю. Хто може підкинути мудрих думок?
П.С. Весь минулий сезон пішов через статевий орган, бо на початку літа потрапив до лікарні, де все літо й пролежав. Тепер маю купу обмежень і 2гу групу інвалідності. Але сподіваюсь до весни "стати у стрій".Ви трохи все ускладнюєте, наприклад кастмастер чи пількер сипеться доволі повільно.Біля берега так може здатися, що швидко, а ось на 50 м. шнура - ну дуже повільно.
archerix
09.02.2025, 02:11
А если сделать на конце снасти блесну, а выше снасточку с короткими поводками, как на самодуре?
А если сделать на конце снасти блесну, а выше снасточку с короткими поводками, как на самодуре?
Так про це як раз і напісали, і що блешня або не долетить куди потрібно, або буде занадто швидко сипатись як для чехоні.
Сам я би може в такій ситуації на один з поводків поставив би невелику гумку замість мушки, твістерка дюймового, наприклад.
Є купа тонучих стиків...LC Wander на приклад. Сиплятся файно та ловлять теж. У різних розмірах та вагах..
П.Ржевский
07.03.2025, 23:23
Так і планую зробити. Питання в тому, яка приманка потрібної (12...15...18 гр) буде для такого оптимальною? Тобто максимально повільно тонула і красиво сипалась? Поки що заказав у АВМа (Дайга) набір його жерехових пількерів потрібної ваги, а в Руслан (Одеса) - морські коливалки потрібних параметрів. Подивимось, що з цього вийде.
Але в мене є ще на думці дрібні вертушки з передньою вольфрамовою головою (колись сам їх робив - ловили чудово, навіть там де все інше мовчало) й ратліни. Варто експериментувати.
П.Ржевский
07.03.2025, 23:30
Є купа тонучих стиків...LC Wander на приклад. Сиплятся файно та ловлять теж. У різних розмірах та вагах..
Ловив я на тонучі стіки (білизну, окуня), а після зимової поїздки до родичів у Варшаву (оскільки раптово став виїзним) сильно збільшив їх кількість у коробці (там з'явилось багато подібного -потрібної ваги! - за норм прайс - виробництва Хантер, Дорадо і т.д. - трохи прикупив). Але! Всі мої минулі експеримени з тонучими стіками = покльовки на твічі, навзвдогін. Знаю тільки один стік, на який клювало конкретно при зупинках проводки - японський "Джексон", назву моделі не памятаю. Залишився один зі старих запасів (йому років 15) - планую використати.
П.Ржевский
07.03.2025, 23:36
Так про це як раз і напісали, і що блешня або не долетить куди потрібно, або буде занадто швидко сипатись як для чехоні.
Сам я би може в такій ситуації на один з поводків поставив би невелику гумку замість мушки, твістерка дюймового, наприклад.
Теж варіант, дякую за ідею. Зроблю окрему ставку з мікротвістерами (2 поводки вище бомбарди). Раніше неодноразово ловив чехоню з човна на дрібний воблер - то чому б їй твістера не зїсти?
П.С. Саня Лесото, коли я в нього про таке спитав, взагалі порадив не заморачуватись, а поставити після бомбарди дрібний воблер на поводку. Обіцяв показати майстер-клас ;)
П.Ржевский
24.05.2025, 01:27
Доброго дня всім. У четвер, 22.05., намагався відкрити сезон ловлі на бомбарду. Без тижня рік цим не займався - оперувався, потім були обмеження (сильні) по фіз. навантаженням. І от - нарешті.
Зазвичай у цю пору року (після 20 травня) успішно ловив чехоню на Оболонських затоках. Але, схоже, холодна весна посунула строки. За весь ранок бачив одне ключвання - повільно тонучу бомбарду на падінні щось посмикало на рахунок "18" (це приблизно на 6 метрах). Не підсікав, аби зрозуміти потрапив на зграйку чи ні - і дарма. Бо більше ніхто моїми опаришами не цікавився. Чехоні не видно, вона не грає на поверхні, сплесків нуль. Також значно ускладнює процес численний пух від тополь, що чіпляється за шнур і створює проблеми при забросі. Іншої риби (верховодка, плотва), на яку можна було б перемикнутись, теж на побачив. Перепробувавши весь арсенал, поїхав домів о 9 годині.
Резюме: треба почекати, поки потепліє і з'явиться у товарній кількості їжа верхової риби - комарі, мошка, інші комахи. Зараз крім хрущів нічого не літає. Якось так.
П.Ржевский
09.06.2025, 23:48
За поточними справами продовження "бомбардінгу" після невдалої рибалки, описаної в попередньому пості, відбулося аж у пятницю 06.06. Вночі поспати не вдалося, бо був неслабий обстріл й у нас гупало так, що будинок хитався. Тож була дурна ідея лягти спати й забити. Але ж ні. О 4 годині підірвався, як ужалений. Зібрався і рівно о 5-00 вже сидів за кермом. Невздовзі я вже збираю снасть на березі одної з оболонських заток.
Що побачив? Вода за 2 тижні стала вище. Причини - не розумію, може просто скидають воду з КВС. Рибалок з фідерами стало більше на порядок - погуляти по берегу вже не вийде. Тож спочатку я ловив не там де треба, а там де знайшов - благо, місце було невеличке, але перспективне. Перший закид - цілком їстівна чехоня. Погана прикмета. Через 5 забросів - друга така сама. А потім почалося... Сход, купа холостих клюваннь, нуль риби. О 7 годині, коли клювання зовсім зникли, я змотався і переїхав ближче жо "тупіка", тобто в бік траси. Там пісчаний пляж під берегом і великі глибини по центру. Поупирався годину, піймав 1 прозору ("неїстівну") чехоньку. Зібрався їхати домів, але...подивився під ноги. Я стояв по коліно у воді посеред трави, а навколо мене плавало щось цілком пристойне прямо під ногами. Сходив до машини - склав спінінг зі сбіруліно, зібрав УЛ з поплапопером. І почалось...Взовж трави - мільйон клюваннь на глибині півметра. Краснопірка більше долоні, плотва, верховодка. Поупирався до 10 години, наловив на дві пательні. Далі ставало занадто спекотно як для людини, половина серця в якої штучна. Тож поїхав додому. Нюанси: чомусь клює виключно на опариша. Ані штучний мотиль, ані пєна не надихають зараз рибу (зовсім)- жодного тичка. Масового руху чехоні в затоки поки що не спостерігаю - друзі кажуть, рештки ще скатуються по Десні. Вся верховодка з ікрою, інша риба вже порожня. Хижак потроху активується - принаймі жерех і окунь (бачив бой і одного, і другого). Омріяну зимою оснастку зі ставкою після блешні , що гарно сиплеться - випробував, але кльову на неї не бічив. Всім ні луски, ні риби , здоров'я й перемоги. Бережить себе. Трохи світлин - додаю.
Ловив я на тонучі стіки (білизну, окуня), а після зимової поїздки до родичів у Варшаву (оскільки раптово став виїзним) сильно збільшив їх кількість у коробці (там з'явилось багато подібного -потрібної ваги! - за норм прайс - виробництва Хантер, Дорадо і т.д. - трохи прикупив). Але! Всі мої минулі експеримени з тонучими стіками = покльовки на твічі, навзвдогін. Знаю тільки один стік, на який клювало конкретно при зупинках проводки - японський "Джексон", назву моделі не памятаю. Залишився один зі старих запасів (йому років 15) - планую використати.
Які люди...
Льоха, той Джексон - то легенда, Дебі-Ніро. "Дебуняра" (с, Юра ака Борода).
Перший тонучий стік, який тут на ринку взагалі з'явився. Ох і любить його жеря...
А взагалі - радий чути.
П.Ржевский
10.06.2025, 19:58
Які люди...
Льоха, той Джексон - то легенда, Дебі-Ніро. "Дебуняра" (с, Юра ака Борода).
Перший тонучий стік, який тут на ринку взагалі з'явився. Ох і любить його жеря...
А взагалі - радий чути.
Жека, мої вітання. Я теж дуже радий. Стік той мені Юра колись і порадив - років 15 тому. Але (будеш сміятись) - я його так і не обловив. Чому - Юра потім мені пояснив : треба робити довгі паузи, в який стік тоне, хитаючись з боку на бік, а не тупо "волкин зе дог". Тож з ним ще все попереду. Антикваріат!)))
vBulletin версії 3.8.7, © 2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010