Назад   ОБЩАЛКИ ДОМА РЫБАКА > Как мы ловим > Спиннингист
<Отчеты> <Барахолка> <Общалка, Объявления> <Галерея> <<Дневники>>

Примітки

Спиннингист
Все о ловле спиннингом взаброс. Воблерами, железом, джигом, поводковые оснастки, техника, тактика, снасти и т.д. Спортивный спиннинг.

Відповідь

Параметри теми Параметри перегляду
Старий 04.09.2025, 19:18   #1941
Tegeran

Звідки Ви: Г. Павлоград
Дописи: 1.124
Дякував: 1.372
Дякували 1.736 раз(и) в 572 повідомленнях
Цитата:
Допис від метровский Переглянути допис
І зараз ще є "люди із раньшего врємєні"
" ... Сейчас таких нет! Раз два и все. А скоро совсем не будет"

Востаннє редагував Tegeran: 05.09.2025 о 08:45.
Tegeran зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
5 користувачів подякували
Aldarkosse (05.09.2025), Andron (05.09.2025), LEO 1979 (08.09.2025), Любомир (15.09.2025), УсатыйПолосатый (09.09.2025)
Старий 19.09.2025, 20:22   #1942
Vov4ick

Звідки Ви: Київ, Микільська Слобідка
Дописи: 123
Дякував: 585
Дякували 687 раз(и) в 45 повідомленнях
Цитата:
Допис від Киря Переглянути допис
А це в Вас під яку рибалку така снасть спіцифічна? Я таке востаннє бачив сто років тому під Пішоходним мостом, під жереховий самодур. Доречі, дуже шкода що ця чисто київська тема теж вже мабуть вмерла. Дуууже непроста снасть, самодури саморобні длинючі метра по два з половиною, виконання таке тиндітне, елегантне, бомбарди с корки, із свинцовими огрузками, все саморобне, прямо окрема така спортивна ліга.
Минулого року в Гідропарку навпроти Лаври неодноразово бачив як ловили на схожий монтаж. Тому тема жива
Там було щось схоже на серфінгові палочки і бомбарди.
Vov4ick зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Пользователь сказал cпасибо:
Киря (06.10.2025)
Старий 20.09.2025, 14:27   #1943
Belich

Звідки Ви: Киев, Оболонь
Дописи: 612
Дякував: 184
Дякували 881 раз(и) в 353 повідомленнях
Цитата:
Допис від УсатыйПолосатый Переглянути допис
він кидав до 130м, мʼясорубка так не дістає
Все вона дістає. За умови правильної снасті та прямих рук. Протоку, яка по супутниковим картам завширшки 130+ метрів, я перекидав повністю, бомбарда в очерет на протилежному березі падала. А є умільці, що й на 150+ м кидають. Але це фізично непросто, звісно - кидати бомбарду вагою 80-100 г палкою довжиною 4.2 - 4.5 метри.
Belich зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 20.09.2025, 22:45   #1944
boatman69

Звідки Ви: Ізяслав
Дописи: 1.071
Дякував: 226
Дякували 1.962 раз(и) в 416 повідомленнях
Цитата:
Допис від Belich Переглянути допис
Все вона дістає. За умови правильної снасті та прямих рук. Протоку, яка по супутниковим картам завширшки 130+ метрів, я перекидав повністю, бомбарда в очерет на протилежному березі падала. А є умільці, що й на 150+ м кидають. Але це фізично непросто, звісно - кидати бомбарду вагою 80-100 г палкою довжиною 4.2 - 4.5 метри.
Друже у нас дистанція 100 метрів недосяжна для спінінгів max 2.7 і це аксиома для більшості спінінгістів. А більшу довжину ви часто бачили, верніше скажимо справжню серфову палку, якраз і зроблену для метання за горизонт.У нас їх практично немає, на багато десятків вудилищ куплених в Японії, я згадую пару/трійку і то для людей, які купляли для ловлі ними на Середземці.Наприклад OVER THERE 1010M/MH・K від Дайва, так при довжині 3.3 м. дистанція 100 метрів з гарним унцовим пількером - стає звичайною справою.
boatman69 зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
2 користувачів подякували
zbb (22.09.2025), УсатыйПолосатый (21.09.2025)
Старий 20.09.2025, 23:49   #1945
УсатыйПолосатый

Звідки Ви: Канів
Дописи: 47
Дякував: 105
Дякували 133 раз(и) в 22 повідомленнях
Цитата:
Не знаю, як кому, а для мене рибалка - це потреба душі. Цей хвилюючий момент, напруження, коли очікуєш торк або ривок і миттєва підсічка. З жерехом, судаком - це подвійне задоволення. Але вік, та й фізичний стан (після операції) не дозволяють прикласти максимум сил при силовому закиді, тому переробляв снасть під себе, під ВАГУ - 40-50 грам. А це закиди максимум 90 метрів НЕ НАПРУЖУЮЧИСЬ, комфортно, і руки вечором не болять. Як рахував - просто - 5000 котушка по паспорту - 0,82м один оборот. Закиди - 95-105 оборотів стабільно. Мені цього досить, щоб дотягнутись туди, куди хочу.
Спінінги під 3 метри кидають стабільно на 80 метрів (40-50грам), може хто й більше, не зустрічав. Перевіряли на стадіоні , так що рекордсменів поруч не бачу.
А супердальні метання «гірь» - за свою практику (50 років на Дніпрі) - те що бачив своїми очима - бачив тільки ОДНУ людину, яка кидала «невкою» під 140м, та й то там цілий штат - він кидає, проводка, підсічка Далі спін передається другому для викачування риби , а він відпочиває бо руки болять.Третій носить снасті та рибу Він завжди був з уловом, хватало на трьох.

Востаннє редагував УсатыйПолосатый: 21.09.2025 о 00:10.
УсатыйПолосатый зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Старий 21.09.2025, 00:34   #1946
_absh

Звідки Ви: Ирпень
Дописи: 1.944
Дякував: 230
Дякували 1.092 раз(и) в 557 повідомленнях
Цитата:
Як рахував - просто - 5000 котушка по паспорту - 0,82м один оборот. Закиди - 95-105 оборотів стабільно.
0.82 метра это, как правило, внешний диаметр шпули, умноженный на число пи и на передаточное число.

само собой, это больше того, что катушка реально выматывает за один оборот, потому что это значение определяется не внешним диаметром шпули, а текущим диаметром намотки, который еще и меняется в ходе выматывания.

поэтому дистанцию заброса измеряют не оборотами ручки катушки, а счетчиком лески (такая хрень с вращаемый леской/шнуром колесиком, которая цепляется на бланк) или по заранее известным ориентирам. можно по шнуру с разметкой, но с ним легко сбиться со счета плюс будет погрешность, если старт попадает на середину длинного участка (если по 10 метров размечено например).
_absh зараз на форумі   Відповісти з цитуванням
Старий 21.09.2025, 01:28   #1947
Belich

Звідки Ви: Киев, Оболонь
Дописи: 612
Дякував: 184
Дякували 881 раз(и) в 353 повідомленнях
Цитата:
Допис від boatman69 Переглянути допис
Друже у нас дистанція 100 метрів недосяжна для спінінгів max 2.7 і це аксиома для більшості спінінгістів. А більшу довжину ви часто бачили, верніше скажимо справжню серфову палку, якраз і зроблену для метання за горизонт.У нас їх практично немає, на багато десятків вудилищ куплених в Японії, я згадую пару/трійку і то для людей, які купляли для ловлі ними на Середземці.Наприклад OVER THERE 1010M/MH・K від Дайва, так при довжині 3.3 м. дистанція 100 метрів з гарним унцовим пількером - стає звичайною справою.
Якось міряв дальність на стадіоні. ГЛ Аргенто 3.2 м з 5000 Дайвою та восьмижилкою 0.8 стабільно кидала унцовий вольфрамовий пількер на 90-95 м. Найдовший закид був 98 м, сотка не далася. Але трохи заважав боковий вітерець, за вітром сотку би точно кинув. Або якщо би поставив більш тонку нитку, але це вже ризик відстрілу на таких вагах.
Belich зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Zander (21.09.2025), УсатыйПолосатый (21.09.2025)
Старий 21.09.2025, 18:53   #1948
boatman69

Цитата:
Якось міряв дальність на стадіоні. ГЛ Аргенто 3.2 м з 5000 Дайвою та восьмижилкою 0.8 стабільно кидала унцовий вольфрамовий пількер на 90-95 м. Найдовший закид був 98 м, сотка не далася. Але трохи заважав боковий вітерець, за вітром сотку би точно кинув. Або якщо би поставив більш тонку нитку, але це вже ризик відстрілу на таких вагах.
Боковий вітер не може заважати трохи, це по визначенню.Він kурва кулю "здуває" так собі суттево, а при парусності 100 метрів шнура з'їдає від чверті до третини дальністі.Ну і звис перед кидком вирішує, тут один мій учень надивився японців і робить звис десь метр двадцять, якщо не більше і мене чесно бере заздрість, я так не можу, верніше м'язова пам'ять вже не переробиш....
Старий 05.11.2025, 19:52   #1949
УсатыйПолосатый

Сьогодні на рибалці на третьому закиді спінінг Flagman '24 Blackfire 108XH 3.29м 18-75г з грузиком 40 грам (на обманку) зробив «хрусь» і на цьому рибалка скінчилась. Зламавсь на стику. Стан до поломки - можна сказати «муха не сиділа», витримав рибалок 5. Тільки подовжив ручку та збалансував. Якраз підійшов час до його використання.
Велика «подяка» фірмі Flagman за «якісну» продукцію. Як в приказці - Дешева риба - погана юшка.
Зіпсована рибалка і настрій.
4 користувачів подякували
SVT (05.11.2025), Vov4ick (06.11.2025), zbb (06.11.2025), Алекс!1 (06.11.2025)
Старий 05.11.2025, 23:30   #1950
_absh

Цитата:
Тільки подовжив ручку
а не в этом ли проблема? длиннее ручка, больше усилие на бланк при забросе, нештатные векторы приложения нагрузки. если резко кинуть в надежде запулить подальше (а иначе зачем бы еще удлинялась ручка?), то, в общем, результат нельзя однозначно назвать неожиданным. не сломается ли так же и любой другой бланк?

с другой стороны, впрочем, даже при удлиненной ручке не должен бы он был ломаться с грузом в половину теста даже если тест не заниженный указан.

а как транспортировался? не было шанса его где-то стукнуть обо что-то твердое бланком?
Старий 06.11.2025, 00:24   #1951
УсатыйПолосатый

Чому подовжував ручку - бо довжина хвату від котушки до комля 40 см при довжині - 3.30 Чим виробник думав, не знаю. Ручку подовжив на 25 см, але для закиду мені зручно 50-55 см. (Решта довжини пішла на баланс)Брав у колег прути від 2.90- 3.05 - там хват зручний, десь 50 см. Ніяких незручностей.
Не думаю, що 50-40=10 см якось змінили характеристики бланку, тим більш закидав вагу 40 грам, запас - ще 35 грам.

Пошкодження до злополучного перелому просто виключені - дома всі снасті зберігаються в спец стійці, в дорозі - на задньому сидінні, а верх маю звичку по діагоналі машини вставляти в отвір в підголовнику - він мʼякий і безпечно і зручно вставляти й виймати. Вже ж не перший рік рибачу.
При такому способі транспортировки можна зламати біля котушкотримача, якщо сидіння водія подати назад. Знаю такі випадки. Я навіть чохлик з пояса велюрового одягаю на верх, але це для захисту вершники при переносці, але ж зламався на стику, там ще навіть жодної мікроцарапини немає.

Колеги на рибалці теж дивувались, знаючи, як я відношусь до снастей і тільки головою крутили, коли я сказав верхній тест. Грузок у них був такий же снасті схожі.

Брався то він під специфічні умови - дальній закид. Виявилось - закорочений хват при довжині 3.3м, в порівнянні з аналогами - не айс й по дальності. Встиг трохи покидати….
Продукт - сирий, і до кінця не відтестований.
В мене зламався, а колега встиг свій аналогічний продати, бо теж не сподобався, так що отаке…
Вже замовив другий прут, другого виробника.
Ловити чимось треба.
А цей полежить, може зимою щось сам придумаю, або друзі підскажуть.
Як варіант - на дальнобійну вудку перероблю, там шпігот можна не посилений вставити

Востаннє редагував УсатыйПолосатый: 06.11.2025 о 01:01.
Старий 06.11.2025, 02:06   #1952
_absh

Цитата:
Не думаю, що 50-40=10 см якось змінили характеристики бланку, тим більш закидав вагу 40 грам, запас - ще 35 грам.
это не в сантиметрах надо считать, а относительно: длина ведущего плеча рычага, точка опоры которого лежит в районе катушки, выросла на 25%.

но запас по тесту да. это убедительно.

ведь никто не мешает и с исходной рукоятью бросить резче на 25%.

Цитата:
Брався то він під специфічні умови - дальній закид. Виявилось - закорочений хват при довжині 3.3м, в порівнянні з аналогами - не айс й по дальності. Встиг трохи покидати….
длина рукояти это боль. пользуясь случаем, шлю лучи поноса всем производителям и продавцам спиннингов, которые не указывают ее в характеристиках. как, блин, вообще выбирать удилища, не зная длины рукояти? это же один из ключевых параметров, который гораздо важнее, чем вся та бесполезная маркетинговая чепуха в описании.

кому-то критичен хват при забросе, тогда нужна длинная рукоять, а кому-то наоборот (как я выбираю джерковую палку сейчас) нужна максимально короткая рукоять, которая при анимации будет перед локтем проходить, не цепляясь, при длине 7-8 футов. а указывают длину рукояти только американцы и китайцы, и то не все.

доходит до того, что измеряю по фоткам (рассчитывая, что они соответствуют моделям и сняты без значительных перспективных искажений) в пикселях и пересчитываю в сантиметры, отталкиваясь от общей или транспортировочной длины.

шоб на них всех срачка напала, короче.

Цитата:
Вже замовив другий прут, другого виробника.
Ловити чимось треба.
интересно, как он себя покажет, если тоже будете удлинять рукоять. не то чтобы я хотел бы, чтобы сломался и он, но любопытство никуда не денешь)

Цитата:
А цей полежить, може зимою щось сам придумаю, або друзі підскажуть.
мне кажется, что место поломки достаточно удачное в том плане, что можно сделать новый стык (возможно, подрезав немного верхнее колено), но хз, насколько это будет экономически оправдано с учетом стоимости ремонта. но, может, и своими руками получится сделать, если разобраться, как надо.
Старий 06.11.2025, 04:11   #1953
УсатыйПолосатый

Цитата:
Допис від _absh Переглянути допис

интересно, как он себя покажет, если тоже будете удлинять рукоять. не то чтобы я хотел бы, чтобы сломался и он, но любопытство никуда не денешь)

мне кажется, что место поломки достаточно удачное в том плане, что можно сделать новый стык (возможно, подрезав немного верхнее колено), но хз, насколько это будет экономически оправдано с учетом стоимости ремонта. но, может, и своими руками получится сделать, если разобраться, как надо.
Подовжувати не буду, в відео від продавця озвучена довжина хвату - 50 см.
Беру знову 3 метри, іншої фірми. Тим більш, що в відео озвучено, що зроблено по мотивам рибалок на Канівських плесах, коли постало питання про дальній закид з берега. Попробую. Знову бюджетне, міняємо шило на мило.
Але ж в мене є й бюджетний від фанатика -2.6м вже 4 роки, і що він тільки не кидав і не витягував з води. Навіть було, що трьоху приходилось на 3 метри вверх піднімати ( викидати вверх через себе), бо по другому ніяк. На стандартних дистанціях - до 70 метрів - показує себе на рівні фірмових. Став черговим спінінгом, а брав як гостевий для дітей, коли в гості приїдуть, щоб гуртом відпочити, юшки зварити…
Так що не пощастило з цією моделлю від флагмана, хоча фідер від нього 3.60 - я задоволений, але він трохи не бюджетний. Кидучий, зручний, перевірений сазаном- по ньому залік, тим більше, що майже завжди на фідер ловлю на один прут, так більше задоволення і немає метушні, що цей тягнеш, а на другому клює.
А з ремонтом подумаю. Глянув в інеті ціни на карбонові трубки (13*11) для бандажу та ще й новий шпігот 10мм - очі на лоб полізли. Тобто надійно можна зробити - стикувати встик шпігот з комлем, зверху бандаж з трубки, ще й всередину вставити трубку 7 мм для посилення і все на епоксидній смолі. Питання, як розрахувати довжини вставок, щоб згин був рівномірний? А спроба буде лише одна…. Давати комусь на ремонт - хороша робота гроші коштує, а ще й за матеріали….
Так що нехай пока полежить….
Як кажуть - руку я вже підняв…. Залишилось тільки махнути

Востаннє редагував УсатыйПолосатый: 06.11.2025 о 05:07.
Старий 06.11.2025, 11:18   #1954
zbb
mista ryba lowa

Звідки Ви: Осокорки
Дописи: 5.494
Images: 9
Blog Entries: 1
Дякував: 11.491
Дякували 11.063 раз(и) в 2.202 повідомленнях
Цитата:
А з ремонтом подумаю. Глянув в інеті ціни на карбонові трубки (13*11) для бандажу та ще й новий шпігот 10мм - очі на лоб полізли. Тобто надійно можна зробити - стикувати встик шпігот з комлем, зверху бандаж з трубки, ще й всередину вставити трубку 7 мм для посилення і все на епоксидній смолі. Питання, як розрахувати довжини вставок, щоб згин був рівномірний?
Згин рівномірним не буде ніяк, він і раніше таким не був, а тепер зовсім не буде. Зробите там - лусне в іншому місці, я б забив і почав шукати іншого підходящого спінінга.
zbb зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
3 користувачів подякували
Andron (06.11.2025), boatman69 (07.11.2025), УсатыйПолосатый (06.11.2025)
Старий 06.11.2025, 21:36   #1955
УсатыйПолосатый

Заміна вже їде
А руку ще не опустив. Зима попереду, буде над чим погратись.
Найду «на шару» матеріали - зроблю сам. Можливо не так красиво, але надійно.

Дякую всім. Сам вже в нетерпінні протестувати покупку.
Старий 07.11.2025, 13:33   #1956
boatman69

Цитата:
Допис від zbb Переглянути допис
Згин рівномірним не буде ніяк, він і раніше таким не був, а тепер зовсім не буде. Зробите там - лусне в іншому місці, я б забив і почав шукати іншого підходящого спінінга.
Друже, не заважайте останнім "самоделкіним" вкладати душу в свій витвір.Кого назвав "самоделкіним" не ображайтесь, насправді таких як ви залишилось одиниці.Наприклад я, років з 30...15 назад і паяв щось, лудив блешні, переробляв ручки і замінював кільця.....а зараз повідці з нітінолу не дуже є бажання зробити.
SVT (07.11.2025), УсатыйПолосатый (07.11.2025)
Старий 07.11.2025, 14:29   #1957
Мike

Звідки Ви: Запоріжжя
Дописи: 2.802
Images: 3
Дякував: 1.284
Дякували 5.068 раз(и) в 695 повідомленнях
Цитата:
Чому подовжував ручку - бо довжина хвату від котушки до комля 40 см при довжині - 3.30 Чим виробник думав, не знаю. Ручку подовжив на 25 см, але для закиду мені зручно 50-55 см. (Решта довжини пішла на баланс)Брав у колег прути від 2.90- 3.05 - там хват зручний, десь 50 см. Ніяких незручностей.
Не думаю, що 50-40=10 см якось змінили характеристики бланку....
До речі знайомий переробив азуру ХР 94 мн з причини короткого руків'я. Додав 10 см. Що додало 10-15 метрів при закиді та майже ідеальний баланс. Як на мене , то простіше вудку доробити, чим шукати те що треба з десятків вариків...
Мike зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
Andron (07.11.2025), УсатыйПолосатый (07.11.2025)
Старий 07.11.2025, 15:41   #1958
_absh

Цитата:
Допис від boatman69 Переглянути допис
Друже, не заважайте останнім "самоделкіним" вкладати душу в свій витвір.
та дело ж не только в душе. дело в том, что бывает что хрен найдешь подходящее среди готовых. и, если кто вдруг не заметил, ситуация с этим становится только хуже.
Старий 07.11.2025, 21:51   #1959
УсатыйПолосатый

Причина ще в тому, що зараз багато покупок здійснюються через інтернет магазини.
І виникає ситуація, як в мене - бачила баба, що купляла.
Далі стандартно - або підганяти під себе, або повертати.
Вибір спінінга - індивідуальний, у кожного свої критерії і бачення «свого» улюбленого спінінга. В кого є можливість - можна в магазині перетрусити десяток, другий спінінгів і або купити, або піти в інший шукати. В маленьких містах новинки доходять пізніше, вибір - набагато менший, то й шукають в інеті.

По зламаному спінінгу, коли на душі все вляглося - зробив висновок, що причиною є більш всього нульовий запас міцності - нагрузка на силовому закиді при подовження ручки виросла, а запас міцності - нульовий. Зламався то на самому слабкому масці (перехід по діаметрам і зламався на меншому). Це не гарік, якому по барабану перегруз, кидає й вдвічі більше теста.
Ну ще - можливий дефект в бланку.
Саме приємне - реакція дружини - значить ти за півроку після операції прийшов в норму, раз спінінги на закиді ламаєш.

А самодєлкіни ми всі в душі, просто більшість зашорена, «не нами заведено - не нам міняти».

Востаннє редагував УсатыйПолосатый: 07.11.2025 о 22:23.
3 користувачів подякували
LEO 1979 (10.11.2025), pit-makp (07.11.2025), zbb (10.11.2025)
Старий 09.11.2025, 01:41   #1960
УсатыйПолосатый

Протестував сьогодні покупку - знову бюджетник цього разу від Selecta.
3.04 метри, 10-45 грам.
Годинку покидав. Результат в звітах. Ніколи не звітував за рибалку, а тут дружина поруч, фото для дітей зробила, що я як би щасливий до небес, то й відзвітувався.
Здається, що по береговому джигу цим прутком питання закрите.
Ліг в руку, хват при закиді досить зручний - виявляється, китайці можуть же зробити ! Вага -185 грам, але в руці відчувається як легкий, досить збалансований, з котушкою центр ваги десь см на 10 вище хвата рукою. 30 грам з силіконом 3.5 дюйма на восьмижильному шнуру 0.8 досить легко полетів спочатку 70- 80, потім і 90.
Попробував дотягнутись до бровки - там сотка, я все раніше джигом не дотягувався - силовий закид, і на першому підриві є контакт
Так що й кидає непогано. Питання джига, дропшота, джигріга в вагах 18-35 грам в варіанті - а там я ще бурячки посаджу - для мене закрите.
Пока боязно грузити 40-45 грамами на бородку.
Питання, яке мене дуже хвилює - є, хто має цей бюджетник в арсеналі, або тестував його, як він на максимальну нагрузку та на перегруз? Відгуків, крім відео від виробника, не знайшов.
Побоююсь на максимальний тест нагрузити, бо на третій пруток дружину не вмовлю
А то з фідерном прутом 3.60 ходити кидати 40-45 грам з бородкою не дуже комфортно. Після двух годин руки відвалюються…. Зате не зламаю - там тест 160 грам і катапульта

Востаннє редагував УсатыйПолосатый: 09.11.2025 о 02:21.
4 користувачів подякували
Andron (09.11.2025), LEO 1979 (10.11.2025), MorozMr (27.11.2025), zbb (10.11.2025)
Відповідь

Ваші права у розділі
Ви не можете створювати теми
Ви не можете писати дописи
Ви не можете долучати файли
Ви не можете редагувати дописи

BB-код є Увімк.
Усмішки Увімк.
[IMG] код Увімк.
HTML код Вимк.

Часовий пояс GMT +3. Поточний час: 20:51.

vBulletin 3.8.7 ; Copyright © 2000-2025 Jelsoft Enterprises Limited
Переклад: © Віталій Стопчанський, 2004-2010

Без ГМО Kapitan.ua mirrybolova.com.ua
Лодочные моторы на motor.com.ua