Перегляд одного допису
Старий Вчора, 17:11   #9
natortik

Звідки Ви: г. Киев, работаю в Киеве:))
Дописи: 739
Дякував: 4.919
Дякували 10.268 раз(и) в 606 повідомленнях
Цитата:
Допис від Grysepet Переглянути допис
Збирав дубовики на Чернігівщині до війни. (#119 від 17.07.2020 та раніше). Смачний, але синіє, чорніє, це напруження. Також освоїв гриб синяк. Єдине, що не можу набратись хоробрості, це маремуха (мухомор червоніючий), хоч знаю безліч місць, де його як гною.
Ми три роки колись наважувались на маремуху Аж поки не звикли його відрізняти повністю інтуїтивно, це не так важко, як може здаватися. А зараз беремо нарівні з сироїжками. Дуже смачний гриб.

Синяк би теж брали, але в наших місцях його немає... Найближчий родич синяка, якого теж беремо - гіропор каштановий (в народі заячий гриб). А з минулого року почали й піщаний гіропор брати, хоча його чомусь багато описів вважають слабоотруйним. І при цьому дуже близьким родичем каштанового Не труїлися жодного разу. Може, справа у індівідуальній переносимості.

Цитата:
Допис від Piter Salo Переглянути допис
Надіслали мені фото так званих "травневих білих".
Травневі білі - це лише дубова форма. Найраніше ми їх зустрічали приблизно 7 травня. Закінчуються (в Києві) після першого тижня червня; другий масовий вихід - після 20 липня. Цікаво, що в англомовних країнах в них народна назва "літній болет" - сформована за схожим принципом
natortik зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
3 користувачів подякували
Grysepet (Вчора), Muliakov (Вчора), Piter Salo (Вчора)