Перегляд одного допису
Старий 27.01.2009, 15:01   #70
Trolik
Слава Україні!!!
 
Аватар для Trolik
 
Реєстрація: 21.02.2006
Звідки Ви: Київ, Феофанія
Дописи: 5.597
Сказал(а) спасибо: 7.091
Поблагодарили 5.429 раз(а) в 2.112 сообщениях
Цитата:
Допис від Sashok Переглянути допис
Хорошенько просифонь грунт (и делай это раз в 7-10дней регулярно)- в перезапуске не будет нужды, попробуй поставить лампы накаливания(хотя бы на время), у обыкновенных люминисцентных(не спец фито) не тот спектр - растения их не очень любят
Трохи не згоден з першою тезою... Справа в тому, що довготривала експлуатація акваріума призводить до накопичення деяких речовин (гумати, янтарна кислота тощо), котрі не видаляються ні фільтрацією ні за допомогою сифона - вони розчинені у воді. Саме вони роблять воду більш придатною для "м'якої" гідрофлори і менш придатною до "жорсткої". Боротися з цим можна тільки підміняючи 30% води щонеділі.
З питання спектру ламп. Випромінювання видимої частини спектру в люмінесцентних лампах виникає внаслідок перетворення ультрафіолетового випромінювання газоподібної плазми всередині лампи на тонкому шарі ртуті на внутрішній поверхні лампи. При цьому все-таки домінує зміщення в бік фіолетової та ультрафіолетової частини спектру. В то й же час для макрогідрофлори оптимальною є частина спектру від зеленої і до червоної. Лампи розжарювання мають іншу проблему - у них спектр випромінювання зміщено більше у червону (та інфрачервону) смугу. Треба шукати певний баланс. Деякі рослини (Anubis зокрема) краще ростуть при більш "червоному" спектрі, тому просто над ними варто розміщувати лампи розжарювання. Не варто забувати і про мікрогідрофлору. При використання тільки люмінесцентних ламп виникає загроза появи та бурхливого розвитку синьо-зелених водоростей (найбільш шкідлива з них - "в'єтнамка"), при освітленні тільки лампами розжарювання - бурих водоростей.
Ще одна порада. Рослинам після запуску акваріуму вистачає мінеральних речовин, потім їх кількість з плином часу значно зменшується. Варто їх підгодовувати. Свого часу для цього я використовував синю "метробудівську" глину. Невеличкі кульки глини діаметром 1,5-2,0 см (можна з домішками вивареного торфу) висушують у духовці і закладають у ґрунт в периметрі крони рослин. При цьому гарно висушена кулька не розпадається і не мутить воду.
Trolik зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням