Перегляд одного допису
Старий 23.01.2016, 17:28   #198
e$tet
 
Аватар для e$tet
 
Реєстрація: 27.04.2012
Звідки Ви: Київ "Не стидайся – то твоя земля Не стидайся – то Україна Добре там є де нас нема..." (Скрябін)
Дописи: 1.111
Сказал(а) спасибо: 5.118
Поблагодарили 10.352 раз(а) в 647 сообщениях
Випала нагода випробувати чудо технічної думки україського виробника iDabur. Не прийміть за рекламу.
Це мій перший бур. Хоча доводилося бурити і всім відомим Тонаром і Морою, а все одно вирішив зупинитися на вітчизняному продукті. Імпортозаміщення, йо майо.
Одразу трохи налякали своїм виглядом "рідні" ножі. Ті що ковані. Аналог російських "Скат". Заміри твердості по шкалі HRC показали 45 од. Що з однієї сторони наче і норма, але ресурс при такій твердості, гадаю, буде невисоким по сухому льоду. Тому одразу було прийняте рішення на перший час знайти пару тонарів, доки не зроблю з гарної сталі Х12м або 95Х18.
Заміри міжосьового показали однаковий розмір, отже кріплення ідентичне.
У заводських ножів Тонар твердість на заточні і у місці кріплення різна - 55 і 35 одиниць відповідно. Вже щось
Іншою проблемою став діаметр, на який розраховані ножики. У продажу є або 100 або 130. У першому випадку, якщо поставити "як є", буде клинити шнек, у другому - лунка більша за шнек, а це за собою потягне забиття лунки "шугою". Вирішив це дуже просто - відрізав 130 по розміру рідної 110-ки
Ставлячи їх на бур помітив, що один з гвинтів неможливо повністю закрутити - виною тому "брак" тонарівського ножа. Фаска під один з болтів була недосверлена. Як виявилось пізніше - це абсолютно не впливає на процес буріння.
Перша ж лунка розвіяла усі опасіння і переживання. Як по маслу. Друга, третя, четверта.....ніяких підклинювань.
За день пробурив більше ніж пів сотні лунок. Жодних нарікань.
Дуже сподобались ручки. Прорезинені, з товстою вставкою із капралону, який до того ж на світлі..світиться Не знаю для чого то зроблено, може то маркетинговий хід З'єднання двух частин - перелом - якісний, жодних люфтів і дискомфорту при бурінні. Ще одиним плюсом, на мою думку, є цільнотянутий шнек, без зварних з'єднань, на відміну від Тонара. Теоретично це має подовжити строк експлуатації.

Як буде служити у подальшому - покаже час. Попереду ще тест рідних ножів...ну а як же без цього Так що, шановні, імпортозаміщеня має місце бути і це дуже чудово!
П.с. Тим хто казав що шнек "зложився" бо сварка точечна,.....то покажіть мені будь ласка бур, де проварений весь шнек? Так, вони існують, але там ціна на сьогоднішній день - 4,5 тисячі гривень, а цей з доопрацюванням і покупкою ножів обійшовся мені приблизно у 450 грн

Востаннє редагував e$tet: 23.01.2016 о 17:44.
e$tet зараз поза форумом   Відповісти з цитуванням
17 пользователя(ей) сказали cпасибо:
Свернуть/Развернуть список благодарностей