КПК

Показати повну версію : Звіти по гриболовлі за 2024 рік

Tsar
09.01.2024, 05:57
З Новим Роком!

natortik
24.03.2024, 12:27
Продовжуємо освоювати незвичні для себе місця. Ось і вчора відвідали північну межу Києва уздовж правоберіжних заток. І недаремно :) Взяли 64 шапинки з одної компактної галявини в низовині. Що цікаво - більше ніде їх не зустріли, хоча ще дві-три години лазили навколо дуже подібними місцями. На виході в розщепленій старій тополі взяли втішний приз: жменьку стареньких, але ще пристойних зимових опеньок.

Grysepet
27.03.2024, 22:06
Вранці по Ніжину було -1С, на авто приморозок на вікнах. Але бажання відкрити сезон переважило, тож о 12 годині вирушив за 15 км від міста. З п’яти перевірених в минулі роки місць спрацювало одне – два десятки шапинок, саме шапинок, бо ніжки ще невеличкі. Грибочки дуже маленькі. Почин зроблено, буду чекати тепла.

Grysepet
03.04.2024, 21:41
Ті ж місця, що й неділю назад. Грибочки підросли завдяки теплим дням, у деяких вже шапинка сповзає по ніжці до землі – це ознака закриття сезону по шапинці. Напевно, сповзаюча шапинка краще передає на землю спори. Гарний збір, 137 штук з ділянки 20х20. Молодих обмаль, але деякі локації не проросли. Чекаю, що незабаром підуть конічні чорненькі.

natortik
06.04.2024, 10:46
Тиждень теплої, майже літньої погоди не міг не внести корективи в сезон весняних грибів. Але щоб так швидко – це, мабуть, на нашій пам'яті вперше. Не знаю, як де - а на півночі Києва зморшкова шапинка перестрибнула зі стану "тільки пішла" у стан "скоро закінчиться" лише за п'ять днів. 90% грибів – довгоножки різного ступеня присохлості, пружної молоді дуже мало. Одне тішить... ні, навіть два :) Стартували конічні зморшки та лускаті трутовики. А у вилові вчорашнього дня 177 шапинок та 6 зморшків.

Tsar
06.04.2024, 13:23
Здоровий глузд казав:"Та ще рано,які там шапинки?" Шило в сраці питало:"Тобі що,важко з'їздити і перевірити?" Але коли зателефонував Жора який збирає мені обрізки флісу,що потім перетворюються на подушки і пояси для наших мужніх та відважних і запропонував приїхати за тим самим флісом,я вирішив що це знак згори.Все-одно буду проїзжати до Жори повз свої грибні місця,то чого б на них не завітати.
По першому і найулюбленішому місцю ходив просто з жахом...Поодинокі представники славетного сімейства морчеловихи стояли похнюплено схиливши свої засохші шапинки...Та і зустрілося їх всього з півдесятка...І це в тому місці де кожен рік ходиш і боїшся,що зараз необережно наступиш на гриб бо "колосяться" вони там всюди де око бачить.Але не в цьому році.Тож вирішив перейти на місце номер два...На якому взагалі і натяку на гриби не було.Жодного.Повертатися з порожніми руками не хотілося тож подумавши:"Tsar я в кінці кінців чи не Tsar???" А у Tsarів зазвичай завжди буває у запасі якесь tsarське місце.Воно в мене є,але вистрілює не кожен рік.Але як вже приїхав,то треба і туди зайти.Бо іноді воно мене радувало справді по tsarськи.Тож почалапав я на морчелову локацію номер три.Першим хто мені там зустрівся був красивенний дятел на дереві.Завіривши його,що він мене цікавить хіба що як об'єкт фотополювання,почав пошуки.І о диво!!!!Шапинки таки почали знаходитись.Спочатку підстаркуваті,деякі навіть зі злізлою на ніжку шляпкою,але все ж таки це було те за чим я приїхав.А потім гриби пішли старі й молоді вперемішку.Під кінець знаходив лище коротконогі шапинки,що мабуть зовсім нещодавно понаростали.
Набрати вдалося не дуже багато,але на картопельку з грибочками чи на супчик цілком собі вистачить.

Grysepet
07.04.2024, 21:29
Вчора виїхав на 20км на північ від Ніжина. Мої сподівання збулись. Тут шапинка лізе молоденька, хоча є і поважні персони. Сьогодні перевірив, чи не зупинився зріст. Ні, навіть краще за вчора. За два дні десь під чотири сотні. Засмажив добряче, та й електросушарка працює цілодобово. Зустрічі з шапинкою дуже сподобались.

Provodnik
07.04.2024, 21:32
Трохи шапки біля води ще є, конічних ще немає.
Мабуть все, якщо зважати на бездощовий прогноз.....
986069

Grysepet
09.04.2024, 22:24
Сьогодні перевірив місце по конусним. Три попередніх рази там грибами і не пахло. Але тепло пробудило сили грибниці і знайшов аж 84 конуса. Також декілька вже відходячої шапинки. Що ж, на підході сморчок справжній.

S.B.A
16.04.2024, 13:08
Доброго дня,шановне товариство, сьогодні прогулявся по лісу.

Gladys
21.04.2024, 18:00
Вот уж не ожидала, так не ожидала! Макаровский район. 20 апреля. Поехали в экспедицию и по дороге заглянули на минуточку в то место, где осенью традиционно собираем маслята — просто полюбоваться природой, увидеть, как знакомые места выглядят весной. А там ��. Маслята!!! Не скажу, что грибы растут массово, но крепкие и крупные, собирали минут 20-25, хватило и на суп, и на пасту с грибами!

Gladys
28.04.2024, 10:44
Этого не может быть, потому что этого не может быть никогда! Маслята от 20 апреля, как выяснилось, не случайность! Вчерашний урожай на границе Васильковского и Макаровского районов, собрано примерно за час.
Любопытно, что перед нами кто-то ходил и оставил множество срезанных и выброшенных маслят идеальной кондиции и без единого червячка прямо рядом с хорошо заметными несрезанными: видимо, человек срезал, смотрел и не верил своим глазам: «Какие маслята в апреле, ну на фиг, это мне кажется, это другой какой-то гриб!» — и выбрасывал.
Маслята (два вида: масленок зернистый и масленок обыкновенный (осенний)), растут в основном на южной экспозиции склонов, на открытых солнечных участках: очевидно, что влаги им и так предостаточно, они ищут места потеплее.

Grysepet
04.05.2024, 22:00
Неділю назад гарно зібрав рядовки травневої. Тільки лізла, формувала кола під травою. Аромат неповторний. Місцевість – лужок з грушки/яблучковими дичками. Поруч трошки соснових посадок, знайдені перші 8 маслюків на сонці. Сьогодні диво: біля траси за Кіптями бабка(підберезовик). Графік росту грибів змінився, опеньки, мабуть будуть в липні.

sergey_st
19.05.2024, 13:11
Вчора кума побувала на дачі і на півгодинки вийшла в ліс. Результат незначний але і не нульовий.

sergey_st
02.06.2024, 21:34
Сьогодні намагався прояснити ситуацію. На трьох шукачів один біленький абсолютно нефотогенічний і не молоденький. Не побачив і наслідкив пошуків і знахідок когось ще. Таке.

S.B.A
06.06.2024, 16:44
Доброго дня.

vvl
06.06.2024, 20:57
Київська обл.
Насмикали піввідра лисичок. Більше не змогли - комар відсосав усе :) його було як русні - 144 мільйони і всі на нас

Grysepet
09.06.2024, 15:04
Вчора в вологому листяному лісі знайшов 7 підберезників твердуватих. Коли чистиш - спочатку червоніє, а потім чорніє. Гриби міцні та приємного розміру. В соснах поки що пусто.

S.B.A
17.06.2024, 14:55
Доброго дня шановне товариство, сьогодні прогулявся по лісу.

Владимир_84
20.06.2024, 11:25
Після дощів трохи є.
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])

[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи] ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи])

Владимир_84
01.07.2024, 10:58
Білий, Маслята та Сироїжки.

Grysepet
15.08.2024, 15:07
Дощі зробили свою справу. Полізли грибочки.Найкраще маслюки.Також трапляються білі, лисички, підберезники, сироїжки. Все дуже локально, тільки в роками перевірених місцях.

Provodnik
21.08.2024, 19:32
локально біля води, сухо аж хрустить...
992416

Status
29.09.2024, 18:10
Десна. Все сухо. Грибів зовсім нема.

Grysepet
29.09.2024, 22:22
Вчора їхав з Ніжина на Київ. По трасі є гайок ( до Кіптів). Один маслюк та підберезники за 20 хвилин, не зважаючи на повну відсутність вологи. Також бачив червоні та білі мухомори. Дива, матінка природа чарує.

Сан Палыч
04.10.2024, 09:10
Гарного дня!
Брат живе в Шепетівці, їздили вчора в ліс. Грибних місць не знають, поїхали погуляти по лісу, по відеричку назбирали, в основному білі. Траса на Новоград вся в грибах, теж в основному білі, дуже багато. Двоюрідний брат живе на Славуччині, на кордоні з Рівненською областю, працює в лісі, ліс десь гектарів 130, осика, граб, ясен, інколи береза, дуб... теж там ріс... Кідька днів назад на одному місці знайшов 16 білих, хоча там вони велика рідкість, а так бабки, красноголовці. На пеньках почали появлятись опеньки, уже осінні, але поки мало...
Рідному брату 72, двоюрідному 61, так, на всяк випадок...

Piter Salo
10.10.2024, 17:42
А лише червоні мухомори, молоденькі.
Молодь їздила за Тетерєвим, один білий.
Уздовж траси машини, грибники із кошиками групами. На місцях маслюків багато машин, але не факт, що вони там є.
Мурашники відкриті, павутиння літає. У лісі тепло і волого, але...
Чекаємо.

DUTIK
11.10.2024, 07:47
Ноль. Нет, не так. ПОЛНЫЙ, ТОТАЛЬНЫЙ ноль.
Такого я не припомню. Польских, маслюков, сыроежек, зонтиков, даже мухоморов нет. В лесу тепло и сыро. На дорогах местами лужи и..... пусто. При выезде, на перекрестке одна ( одна, Карл !!!!) бабка с сушкой и маринадами. С небольшой корзинкой дубовых белых.
По трассе - никто нигде....

Все.

P.S. Видимо дождик опоздал

Грибожер
11.10.2024, 16:39
11.10.2024 поїхали на розвідку. Волого, тепло, але порожньо. Бачили кілька мухоморів та та якісь не їстівні пластинчасті гриби. Ліс пустий. Багато лісу вигоріло. Дивитись на це боляче. Знайшли ТСЖ на пару кіло. Це весь здобуток за 5 годинну прогулянку. Бачили кілька машин на узбіччі та власників с порожніми руками.

Avaddon
11.10.2024, 17:15
Волого, окрім мухоморів, 1 блідої поганки і маслят з 10 копійок нічого нема. Маслюків багато в певних місцях, 8 з 10 без хробаків, назбирати можна.
Грибників багато, але більшість їде в сторону Коростеня, локально - у всіх до 5-6 грибів в корзинці.
Чекаєм

sergey_st
11.10.2024, 22:41
З годину тому до мене несподівано завітав зять. Він їхав десь від Брусилова на Київ і хлопці умовили його зупинитися в лісі пошукати чогось. Коротше притаскав він мені одного маленького біленького, одного міцненького поляка, одного маслючка і дві повні ашанівськи торби парасольок. Тепер це мій головний біль.

chevars2
12.10.2024, 11:25
11 жовтня. За Димером, у Януковича. Абсолютний нуль

ПриВар
12.10.2024, 18:52
Три часа с лишним ходили по лесу. Только мухоморы, но красивые.
994696
Из другой растительности попалось такое
994697
Возможно к грибам отношения не имеет, но что это не знаю.
Грибы еще будут, тепло и дождь. Могут вырасти.

keepered
12.10.2024, 21:18
27-го вересня прогулялися з пів годинки по лісу)

Piter Salo
13.10.2024, 13:05
Другий захід теж повз.
Ліс став кращим, з'явилися не тільки мухомори. Знайшли одну сироїжку і одну гірку. І все. Машин у лісі багато. На масляних місцях не зупинялися. У Димері на перехресті один чув продавав гриби, не зупинялися.
Попереду похолодання, а так хочеться...

Grysepet
16.10.2024, 09:52
В листяному гаю з'явилася фламуліна. В соснах порожньо від слова голяк. Фото 14 жовтня.

Webmaster
16.10.2024, 17:07
С электрички вышло человек 80. к 14 часам многие вернулись по чуть-чуть с белыми и польскими грибами. В нашем активе 300 маслюков, которые чистили до 11 ночи. Попадались зонтики + сыроежки+ поляки. Ни одного червя. Молодняк укатали в банки :-)
По слухам все грибы по Житомирской трассе до Коростышева. Под Макаровым аккуратно - там бывают неприятные сюрпризы, оставленные орками!

Толяныч
16.10.2024, 23:24
Старий ліс пустий, ще не час.
У молодняку трохи є, тількі вилазять. Червоні в разгарі.

Владимир_84
19.10.2024, 17:01
Нарешті дочекалися)))!!!

S.B.A
19.10.2024, 20:31
Доброго вечора.

MaksL
20.10.2024, 15:51
Можна сказати що в лісі ще нуль грибів...
Є паганки при дорозі,мухоморів штук 10 бачили,один зонтік,і один старий польський попався і все((

Grysepet
20.10.2024, 20:51
Потихеньку грибки з'являються. Знайшов першого в сезоні красеня рижика.(в траві). Маслюки невеличкі, тільки лізуть. Все без шкідників. Поганок вже побільшало та радіє око від червоних мухоморів. Чекаємо обіцяного тепла.

Банда
21.10.2024, 19:25
Сьогодні зайшов на п'ять хвилин, більше не було часу.
P.S. Народ вештається.

CRESH
22.10.2024, 20:44
Брат був, трохи назбирав. На вихі піду на його місця, добре що поряд. Каже що там їх можна збирати мішками, багато їх, тільки починають розкриватися та багато маленьких (майже усі), тож на пір грибний попаду)))

Piter Salo
23.10.2024, 16:45
Третій раз повз
Ліс дивовижний, метелики літають, павутиння є, правда мурашники закриті. І тільки мухомори червоні, жовті та з'явилися білі... Машин немає, людей немає та грибів немає.

John O.
24.10.2024, 18:29
Добрий вечір!
Років десять дивився, вирішив написати, бо мало дописів.
Сьогодні так.
Дуже багато маслюків та польських
З повагою

SVT
25.10.2024, 11:14
Людей і мухоморів повно, за пару годин жменька мікромаслят, дружина з сином відзвітували мені в лікарню:o...

Tsar
26.10.2024, 12:42
Ну власне...Кожен рік десь в цей час їзжу на цю локацію в пошуках парасольок.Але вже другий рік иайже нічого нема.Ні,воно-то,звичайно,щось та познаходилось,але так як було в минулі роки,коли привозив по 3-4 великих пакетів,нема.Ну та і ладно,бо в ті роки щоб засмажити мій улов треба було використати 60-70 яєць...Да...Були часи...Але і сьогодні без смажених парасольок не залишуся.Десь з десяток таки знайшлося.Ну і мухоморчиками помилуватися також вийшло.

Grysepet
26.10.2024, 21:36
Опівдні з дочкою вирушили в змішаний ліс за 3 км від дачі. Спочатку в невеликих соснах трохи масляток, а потім щедро посипалися парасольки - 30 штук! Вечеря дуже смачна, та й сусідам перепало.

ukrsema
28.10.2024, 11:21
Чернігівщина, біля р. Десна. Трохи маслюків та парасольки. Поляків, білих - нічого. На трасі так само, продають тільки маслюки.
Осінь в усій красі, казкова, чарівна)

Байло
28.10.2024, 18:30
Був сьогодні навколо Лебедівки (наматав кругів по точкам). Мухоморів мало, але лізуть ще молоді. опеньок, білих і польських - навіть натяку немає. Взяв з півтора кілограма маслюків (ростуть локально невеличкими групками). Та майже торбу молодих парасольок. (ростуть в траві, або невеличких кущиках). Отаке

Grysepet
28.10.2024, 20:01
Нарешті почали лізти білі в місцях за Кийловом. Вчора за дві години знайшов 5. Але це в неділю, в суботу народ не дрімав - бачив чимало зрізів та викрутів. Зовсім нема польського, зате повно червоних сироїжок та помірно маслюків.Також голо по зеленушкам та опенькам. Дороги в лісі горбаті та подекуди глибока пісчана колія, не розженешься. На неділі іще спробую погрибалити в тих місцях.

BLACK
29.10.2024, 09:49
Вітаю форумчан, вчора по дорозі на дачу (Чернігівщина) заїхали в ліс на годинку...
( Савин хутор) Людей нікого... Червоних мухоморів дуже багато.:gribnik: Набрали трохи парасольок, та маслюків. Гриби молоденькі, не червиві, лізуть...
І це після вихідних, мабуть вчора тут було маслюкове Ельдорадо... :grib2:

Сан Палыч
29.10.2024, 12:56
Вітаю! Спочатку про сумне - в суботу в селі, де я виріс, хоронили сина мого шкільного товариша, вбила русня, Коля Храпач, 38 років, морська піхота, я їхав попрощатись, але ранком в суботу тривога тривала до 9 години, живу я на Харківському, в Києві, і поїзд поїхав без
мене... виявляється, простіше проїхати електричкою 300 км, ніж переїхати Дніпро... таксі запросило 800 грн., але без гарантії, що встигну...
Але все таки доїхав, віддав шану Герою, правда, вже на кладовищі...
Тепер про більш приємне - в неділю поїхали в ліс, куди я в дитинстві після школи встигав побігти і до вечора набрати своє відерце...Граб, ясен,клен, осика, інколи дуб, береза, листя по коліна, але ми прийшли за опеньками, а вони на пеньках, і їх стільки, що не передати словами - чорноголові, тверденькі, 15 ти літрове відро набиралось за хвилин 40, з , двух пеньків, і це гриби зрізались 2-3 см від шляпки... я такого ще в своєму житті не бачив, їх дійсно дуже багато, а мені вже багато років... пішли десь на початк того тижня. Є куча фото, але не вмію викладати... Це Славута і села на відстані 25-30 км...

Гарного дня і будьте здорові!

vvl
30.10.2024, 19:14
Остерщина
Ліс ще сухий, але полізли маслюки, дуже рідко білі. Треба шукати місця, де вологі більше. Тому маслюків набрали серед вереску під соснами. Зонтіків в траві можна мішок назбирати, але я не шарю за них.
Білі продають у Острі та на трасі, так шо всім бажаючим - Фас! :)

Grysepet
30.10.2024, 21:47
Вчора з друзями провідав полігон за Остром, слабенько по білому (11 штук), гарно по маслюку та парасольці. Царює бліда поганка. Сьогодні знову з дачі 12 км на перевірені місця. Краще, вже під 30 білих. Ростуть поруч з червоними мухоморами. Цікаво, валяються ніжки від білого, а шляпки немає. Бачив декілька разів. Придивився навкруги - на піску слід копитець. Напевно. косулі ласують. Польського знов не знайшов, щось в природі зазнає змін.

Ser T(im)ur
01.11.2024, 13:14
Грибів у цих місцях ще достатньо, на трьох за день взяли:
трохи менше 200 білих, 1,5 десятки підосичників, кілька десятків підберезовиків, трохи глив, трохи зонтиків, трохи опят, сироїжок, маслюків дуууже багато, але молодь вже майже не росте. Білі ростуть більше поблизу дубів, але молодих вже мало (тиждень назад на трьох взяли майже 250 білих). Знайшли здоровезного гриба-барана, розміром з футбольний м'яч.
На фото результати збору минулого тижня, в цей раз, через брак часу, обійшлися без фотосесії)).
Всім удачі! Україні Миру та якомога скорішої Перемоги!

CRESH
01.11.2024, 22:32
Трохи є, але все, запарилися їх збирати та і закрито вже вдосталь.

zhitomirsky
02.11.2024, 08:04
Вчера. Пуща. Нет ничего кроме зонтов. В паре кварталов, на вырубках, где они всегда были. ОЧЕНЬ много.

vvl
04.11.2024, 12:15
Маслюків трохи є та парасольок. Білих не було. Більше всього в лісі киян :D
пс: вітер просто ураганний

S.B.A
06.11.2024, 23:27
Доброго вечора.

Grysepet
08.11.2024, 18:04
Сьогодні знову непогано по білому. Почав з'являтися на галявинах з білим мохом, але і товстий шар голок полюбляє. Маслюків небагато, є зеленушки. Білий весь молодий та чистий, не прогавте сезон!

Provodnik
09.11.2024, 18:43
сьогодні трохи є....
996179

Владимир_84
10.11.2024, 07:46
Також трохи було.

Grysepet
13.11.2024, 19:20
Ще є радість від знахідок білого. Трохи б тепла та вологи. Ліс ще живий, грибна братія росте. Вчора вполював непоганий букет опеньок, сьогодні є польські, маслюки, зеленушки. Сезон не закриваю.

roha
30.11.2024, 16:56
Вітання всім домовим. Випала нагода заскочити до яру, що знаходиться недалеко від батьківської хати. Як такових лісових масивів в доступності немає, тож вирішили з дитиною прогулятися. Після десяти градусних морозів деякі гриби продовжують рости. Дуже багато малечі. Тож навіть якщо лісів немає можна прогулятися десь в парковій зоні. Загальний улов десь близько 3 кг.

natortik
03.12.2024, 15:52
У суботу завітали до соснового лісу. Було темно й волого, мряка, подекуди лежав сніг - але виявилося, що ліс ще не заснув остаточно, і трохи грибів нас дочекалося. Взяли приблизно три десятки польських у вельми пристойному стані (цікаво: старі гриби траплялися поодиноко, а молоді - з'являлися зростками по 4-7 грибів щільним пучком), двійко парасольок червоніючих (ті, що не впали), двійко маслюків (фото невдале, тому не додаю), жменю свіженьких сироїжок бездоганних (то назва така, не лише стан :)), і - вже прямуючи до траси по ґрунтовці під тополями - знайшли з десяток великих рядовок тополевих, які мало не розтоптали (було досить темно). Нарешті хоча б щось нам сосновий ліс дав цього сезона...

Grysepet
04.12.2024, 17:41
На Чернігівщині снігу ще доволі. Сьогодні з жінкою поїхали в ліс, кисень та тиша, дуже знімає стрес. Як же не роздивитись, що робиться на галявинах? Трохи рядовок, два маслюки, молода парасолька (не брав). Якість задовільна. Гігрофорів багато, але із ними в кулінарії ми ще незнайомі. Дякуємо тобі, лісе, за годину задоволення.

S.B.A
09.12.2024, 14:06
Доброго дня шановні.

vvl
19.12.2024, 16:58
Вибіг батько вчора в ліс, а там на нього трохи зеленушки напали :)
І їх немало, було б куди і ким збирати + рядовки ще.
Навіть білі попадають, в грудні :eek:

Grysepet
20.12.2024, 19:37
Глива на клені біля гуртожитку Агротехнічного інституту, Ніжин. Гарний букетик. З такою погодою сезон продовжується.

natortik
24.12.2024, 11:22
Чергова спроба нарешті завершити осінній сезон і перейти до зимових різновидів успіху не досягла. У суботу в навколодачних лісах нас підстерегла досить рясна зеленушка (чхати вона хотіла на нещодавні заморозки). Ну і підзеленка (рядовка темно-сіра) з нею поруч, поодинці вони не ходять. Збирали загалом годин п'ять, бо темнішає зараз дуже рано; швидкість збору – близько 1 кг на годину. Бонусом добрали декілька гігрофорів пізніх. Практично всі гриби нормальні, хоча багато хто знизу і помітно просякнутий водою - але ще не псуються. І хробаків немає, зовсім :D

Владимир_84
29.12.2024, 13:24
Трохи Фламмуліни назбирали.