КПК

Показати повну версію : UMS 410 Tuna-tuning звіт з коментарями

Korry_fisher
20.08.2016, 02:06
Невеликий звіт власника 410-ї Тюни. Цей корпус, поки що, найвдаліший на українському ринку малих румпельних човнів. Щоб уникнути питань "а де аератор?" ось технічне завдання, яке попросив втілити:
- тільки для риболовлі - максимально аскетичний найлегший варіант;
- буде ходити під Mercury 15M коротка нога;
- На борту максимум двоє;
- обов'язково релінги;
- зварні кнехти, носова петля повище;
- стандартний рундук;
- отвори під паливопровід;
- пластина для голови ехолота;
- ручна помпа;
- усе має легко митися.

За п'ять тижнів човен був у мене і почалась кастомізація.

Korry_fisher
20.08.2016, 02:41
В першу чергу проклав шланг до бензобака і під'єднав ехолот. На релінги встановив тримачі для вудлищ - харків'яни таки їх роблять класно.
Наступним став монтаж двигуна і з цим вилізла єдина проблема по човну, я би це назвав "нєдоумєніє".
Коли дивився майже готовий човен, то спитав, чому немає накладки на транець? - відповіли, що це у вартість не входить, та й взагалі вона не потрібна, бо двигун чудово сі почуває на металі. Коротше, вдома двигун не став - струбцина вперлася у виступ планшира на транці.
На моє wtf? і фото на mail хвилин за 10 відреагував Ігор з проханням привезти разом човен і двигун. Через день забрав із безкоштовно встановленою накладкою. Заразом отримав замовлений транспортувальний тент. Більше прикростей не було. Дімі та Ігорю велике спасибі за підказки та поради.

Korry_fisher
20.08.2016, 03:39
Після першого виходу на Київське море в кінці минулої осені стало ясно - у вітер до 6 м/с (з "барашками") можна йти на глісері. H0IGyQuEgCI
Місця у човні вистачає, бракувало лише підсвітки кокпіта і ходових вогнів увечері. Тому взявся за електрику. Ходові вогні хотілося окремо по бортах і клот на кормі, а не в одній люстрі. Також було бажання рибалити без звізди на чолі і функцію налобного ліхтаря мали виконати світлодіодні стрічки під брусами. Що власне і зробив. Все це діло живить жорстко закріплена гелева батарея 12V 33 Ah. Цілком робочий комплект, задоволений. Поки не придумав кріплення для чотирьох вудлищ вздовж борта, не знаю, чи ставити на Мерка генератор і що робити з якірною лебідкою (Юрій Орлов переконує - не варто на носі таскати зайвих 20 кг).

vub
20.08.2016, 09:14
не варто на носі таскати зайвих 20 кг).чьому 20:confused: для ціеї моделі вистачить 7кг

Adm1
20.08.2016, 09:34
чьому 20:confused: для ціеї моделі вистачить 7кгэто якорь. + вес самой лебеды. Не 20 конечно в сумме будет, но и не 7.

Korry_fisher
20.08.2016, 11:14
это якорь. + вес самой лебеды. Не 20 конечно в сумме будет, но и не 7.

Так:) 17,5кг: 9 кг лебідка і 8,5 чавунний якір.

vub
20.08.2016, 20:55
Так:) 17,5кг: 9 кг лебідка і 8,5 чавунний якір. а! вот так вот:confused: ну в принципе может Юра и прав:cool: у меня на лодке якорь 12кг привел к потере скорости(ну мы так думаем) 10км/ч:cool:

Adm1
20.08.2016, 21:03
а! вот так вот:confused: ну в принципе может Юра и прав:cool: у меня на лодке якорь 12кг привел к потере скорости(ну мы так думаем) 10км/ч:cool:

А поднимать пробовал?)) я раз тоже забыл якорь поднять и не мог понять почему на глисс так туго вышел и куда скорость делась?))

vub
20.08.2016, 21:28
А поднимать пробовал?)) я раз тоже забыл якорь поднять и не мог понять почему на глисс так туго вышел и куда скорость делась?))все хоть раз через это проходили;):D

Korry_fisher
20.08.2016, 22:11
а! вот так вот:confused: ну в принципе может Юра и прав:cool: у меня на лодке якорь 12кг привел к потере скорости(ну мы так думаем) 10км/ч:cool:

Упс, не думав, що настільки критично. Нехай опір води росте пропорційно квадратові швидкості на площу контакту з водою... Це я можу зі своїх 37 км/г уповільнитись до 32? Хоча, з дорослим пасажиром на носу йшов 35 км/г.
Ладно, будуть "цікаві досліди" ;)

Korry_fisher
20.08.2016, 22:23
А поднимать пробовал?)) я раз тоже забыл якорь поднять и не мог понять почему на глисс так туго вышел и куда скорость делась?))

Свята справа - кожен має це пройти)):lodka:

vub
20.08.2016, 22:33
Упс, не думав, що настільки критично. Це я можу зі своїх 37 км/г уповільнитись до 32? цілком можливо:D моя їхала 68 а стала 58:D трошки різні лодки та мотори;):D але втрата швидкості цілком можлива:( це з власного досвіду:cool:

Korry_fisher
20.08.2016, 22:52
цілком можливо:D моя їхала 68 а стала 58:D трошки різні лодки та мотори;):D

Ну то чим вища швидкість, тим відчутніші різні помилки в налаштуванні.
68 км/г - у вас, схоже, важкий комплект, мінімум 4,7м і двигун 60-80 хорспаверів. Різна філософія. Нема чого порівнювати:)

vub
20.08.2016, 22:59
Ну то чим вища швидкість, тим відчутніші різні помилки в налаштуванні.
це дуже обширна тема для спілкування;) не тут:D
Різна філософія. Нема чого порівнювати:) та да... проїхали;) питання було в том що загрузка носа може "відібрати" швидкість;)

Korry_fisher
22.08.2016, 14:40
Тепер сидушки будуть так:

Korry_fisher
22.08.2016, 14:41
Кріплення.

Shura
22.08.2016, 15:05
Если в середине сидушек обычный паралон, то не менее 8 см , иначе Ж* будете отбивать !!!

Adm1
22.08.2016, 15:06
Это смотря скока "поролона" ещё в самой Ж...)))

Korry_fisher
22.08.2016, 16:34
Если в середине сидушек обычный паралон, то не менее 8 см , иначе Ж* будете отбивать !!!

Ні, всередині щільний пінополі-щось, як на якісні каремати. Звичайний поролон сильно стискається і годний лише на додаткове пом'якшення. Непоганий варіант - вторинноспіненний поролон (п.п.-уретан), тільки крихкіший.
У 410-му Ж не страждає через кормову посадку - нормально, навіть, з пристібнутим тактичним піддупником.
Так що, астеніки можуть не хвилюватись за tuber ischiadicum dexter et sinister:lodka:

Stepan k2
22.08.2016, 22:29
Для этой лодки очень подходит 20 4 такта, сам поменял с 15 2 такта.Расход по топливу упал 25-35% если крутить 3/4 газа)

Korry_fisher
23.08.2016, 05:39
Для этой лодки очень подходит 20 4 такта, сам поменял с 15 2 такта.Расход по топливу упал 25-35% если крутить 3/4 газа)

Яка швидкість?
Щодо витрат пального на таких малих двигунах - не критично. А щодо потужності - Ваша правда. Коли взяв двох дорослих пасажирів, то під час довгого виходу на глісер думалось про ще п'ять сил на транець.
Просто, ідея була - максимально легкий, суто рибальський комплект, з малою осадкою. Після налаштувань двигуна по куту і висоті на стандартному гвинті бака 25 л із запасом вистачає на дві риболовли (по 30-35км швидких переходів і годин по 6-7 тролінгом за одну). Максималка - 37км/г, коли сам; 35 км/г удвох. Здебільшого ходжу сам. Почастішають поїздки з компанією - поставлю потужніший мотор. Або, скоріше, вже візьму інший корпус.

Andryhin
23.08.2016, 15:03
Тепер сидушки будуть так:

А где вы такие заказывали? Можно контакты в личку? Спасибо:)

Korry_fisher
23.08.2016, 16:16
А где вы такие заказывали? Можно контакты в личку? Спасибо:)
Мав трохи часу та натхнення. Воно елементарне. Є лише нюанс, як наклеїти липучку на рундук.

Andryhin
23.08.2016, 16:20
Мав трохи часу та натхнення. Воно елементарне. Є лише нюанс, як наклеїти липучку на рундук.

Меня именно сидушки интересуют. Кто может сделать мягкие, толстые, не промокаемые. Нужен киевский мастер. Сам шить не умею и времени нет.

Korry_fisher
23.08.2016, 18:46
На UMS непогані шиють.

Cultik
23.08.2016, 18:55
Меня именно сидушки интересуют. Кто может сделать мягкие, толстые, не промокаемые. Нужен киевский мастер. Сам шить не умею и времени нет.
Спробуй зателефонувати 099 39 38 164 068 15 64 632 Ірина Василівна.
Я в неї,чохол на капот двигуна,шив.Правда давно вже не з"язувався,може що змінилось.

Stepan k2
26.08.2016, 00:37
Спробуй зателефонувати 099 39 38 164 068 15 64 632 Ірина Василівна.
Я в неї,чохол на капот двигуна,шив.Правда давно вже не з"язувався,може що змінилось.

тоже у нее шил, правда чехол под мотор,Приятные цены и качество)) тел.0668174117 Ирина

Korry_fisher
26.08.2016, 13:30
Давати людям роботу - це чудово, але давайте через особисті повідомлення.

Stepan k2
27.08.2016, 00:22
Сорри больше не буду. Но форумы для того и созданы, чтоб братья рыбаки помогали друг-другу)

vub
01.09.2016, 09:29
це чьому:confused::cool: в чём кримінал:confused::cool:

evm
01.09.2016, 12:17
Это что. У нас один товарищ в былые времена с высокой дамбы на Украинку половину Днепра прошел с якорем на резинке и на веслах пока не понял "что ж так туго..." :D:D:D

vub
01.09.2016, 23:22
Это что. У нас один товарищ в былые времена с высокой дамбы на Украинку половину Днепра прошел с якорем на резинке и на веслах пока не понял "что ж так туго..." :D:D:D флуд конечно но в последний раз - чесна:D
стоим- джигуем..несётса метла пол 15ой... на румпеле чувак ещё "живой" а вот пассажир - в нирване:D..и фсё бы ничего НО за лодкой на верёвке"пляшет" якорь:eek: лодка рыскае - ну ясный перец сзаду такой тормоз:D я ему ору
- стой!!! @#@#$%%мать!! якорь!!!
пальцем тычу:D
чувак останавливаета- якорь тем временем тонет:D- оборачиваетса - якоря не видити
- да пошёл ты @@#@$$$@уй:mad:
и даёт газу
метров через 30-40 якорь опять всплывает и они продолжают своё путешествие:D:D:D
куда они доехали - мне не известно...но посмеялись:D

Korry_fisher
04.09.2016, 09:38
це чьому:confused::cool: в чём кримінал:confused::cool:

Б-же збав, не кримінал:) Якщо людина тихенько працює на дому - то викладати персональний телефон в мережі шкідливо, бо "око Саурона"..
Якщо це підприємство, вам сподобалась якість робіт - то краще дати посилання на сторінку, де більше інформації. Так зручніше для тих, хто цікавиться і збереже їх час.

Korry_fisher
26.09.2016, 02:35
Понад два десятки скидань-підйомів якоря під час пошуку судака відправили в нокаут усі сумніви і я поставив лебідку. Кажу одразу - це кайф. Must have.
Кабелі (живлення і другої кнопки) проклав у планширі - ще той геморой, але акуратненько:). Роульс по центру для кращого балансу.
По відчуттях швидкість човна не впала, сильний вітер завадив точно поміряти. На глісер виходить так само, як до установки. Додатково приємно, що ніс на хвилі тепер не так сильно підкидає, форштевень просто ріже гребінь.
Тільки зараз зрозумів, як же ручне дро.. мудохання з якорем виснажувало, повернувся геть невтомлений.
Акумулятор 33 Амп/год за п'ятнадцять підйомів на ямах 13-25 метрів "просів" з 12,7В на 12,2В. Ехолот не вимикався, близько години горіли ходові вогні. Коротше, на день порибалити - без проблем. :lodka-n:

Korry_fisher
26.09.2016, 02:41
І виникло одне питання - це нормальна намотка? Якось некрасивенько.

vub
27.09.2016, 12:31
На глісер виходить так само, як до установки. должна немного легче выходить:cool:

Korry_fisher
28.09.2016, 03:54
должна немного легче выходить:cool:
Цікаво. Перевірю по тихій воді. До цього виходила за шість секунд. На відео тайм-код старту 2хв 10сек.
2fm7ExNW-Ek

Lomakin
28.09.2016, 21:13
І виникло одне питання - це нормальна намотка? Якось некрасивенько.

мимоходом снял сегодня 4 штуки разных реальных стронгеров. а ваще спрятать ее надо, чтоб глаза не мозолила.

Korry_fisher
28.09.2016, 22:32
мимоходом снял сегодня 4 штуки разных реальных стронгеров. а ваще спрятать ее надо, чтоб глаза не мозолила.

Дякую, заспокоїли:). Ліве і праве фото, вочевидь, непаралельні вісі котушки і ролика роульса. У мене подібне до третьої фотки. Щодо прихованого монтажу - сильно думав над тим, але постійно користуюсь форпіком.

vub
28.09.2016, 22:53
мимоходом снял сегодня 4 штуки разных реальных стронгеров. а ваще спрятать ее надо, чтоб глаза не мозолила.та не...с эстетической стороны - конечно да.. а с практической:cool: нидай Бог че с лебёдкой - долезь до неё :cool:
имхо конечно:cool:

Korry_fisher
29.09.2016, 01:48
та не...с эстетической стороны - конечно да.. а с практической:cool: нидай Бог че с лебёдкой - долезь до неё :cool:

Головне - біля лебідки залишити кнопку, якщо прихований монтаж, щоб під час нештатних маніпуляцій не бігати до консолі чи на корму.

vub
29.09.2016, 09:18
Головне - біля лебідки залишити кнопку, якщо прихований монтаж, щоб під час нештатних маніпуляцій не бігати до консолі чи на корму. что значит -возле:confused: как я понимаю кнопка НА лебедке и кнопка\удлинитель возле водителя:cool:

Оzzy
29.09.2016, 09:23
что значит -возле:confused: как я понимаю кнопка НА лебедке и кнопка\удлинитель возле водителя:cool:

Нет никаких проблем поставить эту кнопку куда душе будет угодно, хоть на мачту топового огня:cool::D

vub
29.09.2016, 09:34
Нет никаких проблем поставить эту кнопку куда душе будет угодно, хоть на мачту топового огня:cool::Dэто да:D очень функционально;) это в стиле ЮМС -Бота:cool::D:D:D

Korry_fisher
29.09.2016, 09:51
что значит -возле:confused: как я понимаю кнопка НА лебедке и кнопка\удлинитель возле водителя:cool:

В UMS 410-й в разі прихованого монтажа лебідки доведеться відмовитись від захисного кожуха, на якому встановлена кнопка. І рідко хто заморочується, щоб поставити цю дублюючу кнопку поруч, а ставлять тільки біля водія.

Lomakin
29.09.2016, 10:06
та не...с эстетической стороны - конечно да.. а с практической:cool: нидай Бог че с лебёдкой - долезь до неё :cool:
если витки врезались и клин поймал или фал мимо барабана то норм. остальное да, сложно.
В UMS 410-й в разі прихованого монтажа лебідки доведеться відмовитись від захисного кожуха, на якому встановлена кнопка. І рідко хто заморочується, щоб поставити цю дублюючу кнопку поруч, а ставлять тільки біля водія.

как по мне вторая нужна если в лодке один и хочется на меляке или у жереха не плюхать якорем, а тихонечко опустить руками. в остальном в ней мало смысла.

Andryhin
29.09.2016, 10:12
Не ставьте скрытно лебедку стронгер. У меня 35я модель и были к ней вопросы. Ездила на ремонт по гарантии. Сырая она еще.

Я взял одну из первых, она у меня пару раз петляла. Отвез - мне поставили шпильку за барабан - сейчас все ок.
Корпус лебедки на жаре прореагировал с тентом.:confused: Пришлось тент подшивать:mad:

Болтики (4 ре) что крепят крышку - поржавели через 3 недели. Заменили, но непойму как, один слизал резьбу, и по хорошему его нужно высверлить.:mad: Мелочь, но напрягает.

Роульс в конце сезона буду дорабатывать. Якорный шнур на волне попадает между роликом и ухом. Недочет - ролик нужен шире. Ролик нужно по хорошему сделать на подшипнике.:mad:

Якорь у меня Холла, (если не ошибаюсь) - не совсем хорошо входит в роульс. Мне посоветовали подрезать якорь, я сделал - но все равно не идеально он заходит. Часто вылетают шайбы с шпилек роульса.

Лебедка в принципе работает, но надо с собой набор инструментов:)
Надо отдать должное - по гарантии обслуживают. Но мне к ним ездить через весь город. Вообщем времени и бензина пришлось потратить.

Lomakin
29.09.2016, 10:26
Не ставьте скрытно лебедку стронгер. У меня 35я модель и были к ней вопросы. Ездила на ремонт по гарантии. Сырая она еще...

я наблюдаю 40ку рыбалок 20. скрытый монтаж. два раза врезались витки + одини раз фал мимо барабана. пробовали с холла - жуть. ромашка (родная стронгер, с чекой) отлично. постоянно залипает первый ролик (стоит с удлинителем роульса, ролика два) - забивает грязью.. его не разбирали пока, хотя надо бы. кстати, чем бы ему ось смазать? в остальном - тьфу тьфу тьфу :)

Korry_fisher
29.09.2016, 10:29
как по мне вторая нужна если в лодке один и хочется на меляке или у жереха не плюхать якорем, а тихонечко опустить руками. в остальном в ней мало смысла.

Коли сам боровся з "мертвим" зацепом якоря то було зручно з кнопкою на лебідці. Для тихої постановки - це хороша ідея:)

Korry_fisher
29.09.2016, 10:43
Я взял одну из первых, она у меня пару раз петляла. Отвез - мне поставили шпильку за барабан - сейчас все ок.
Корпус лебедки на жаре прореагировал с тентом.:confused: Пришлось тент подшивать:mad:

В мене трохи свіжіша - распорка за котушкою вже була, тросик краще закріплений. Шурупчики і болтики кришки оцинковані - на цьому краще б не економили. Зовнішній вигляд - це автоматична реклама.

А тент з чого:confused:

Andryhin
29.09.2016, 14:35
А тент з чого:confused:

Что то типа рипстоп ткани с пропиткой.

Lomakin
29.09.2016, 14:41
а просвятите меня насчет шпильки-распорки. это от вылетания фала за пределы барабана? походу штука нужная.

Korry_fisher
29.09.2016, 15:29
Что то типа рипстоп ткани с пропиткой.

Там зазвичай ПВХ - поширений побутовий і туристичний матеріал, дивно :158:.
Незрозумілий вибір покриття виробником. Дякую, що попередили. У мене акріловий тент, але чохол на лебідку збирався зробити з тканини з пвх-водозахисним шаром.

Korry_fisher
29.09.2016, 15:33
а просвятите меня насчет шпильки-распорки. это от вылетания фала за пределы барабана? походу штука нужная.

Так, ніякого іншого навантаження він не несе. Рама і так міцна.

Korry_fisher
29.09.2016, 15:34
І ще збоку (з планшета тільки по одній фотці додається:( )

Korry_fisher
29.09.2016, 15:48
я наблюдаю 40ку рыбалок 20. скрытый монтаж. ... залипает первый ролик (стоит с удлинителем роульса, ролика два) - забивает грязью.. его не разбирали пока, хотя надо бы. кстати, чем бы ему ось смазать? в остальном - тьфу тьфу тьфу :)

Тільки не густим. Підшипника немає, воно з водою і брудом швидко загустіє, ще гірше стане. Думаю, почистити, на долю міліметра збільшити отвір ролика і трохи рідкого силікона з балончика пшикнути. Чи просто силікон:)

Andryhin
29.09.2016, 16:20
Там зазвичай ПВХ - поширений побутовий і туристичний матеріал, дивно :158:.
Незрозумілий вибір покриття виробником. Дякую, що попередили. У мене акріловий тент, але чохол на лебідку збирався зробити з тканини з пвх-водозахисним шаром.

Я сам ткань покупал, шил мне мой знакомый. Тент моих рук дело, производитель тут не причем. Сейчас взял бы другую ткань на тент. Но вопрос в самой крышке. На жаре она умудрилась прореагировать еще с крепежной стропой. :D :D Я отмыл ее растворителем.

Однозначно надо менять материал крышки.

Korry_fisher
29.09.2016, 18:12
Я сам ткань покупал, шил мне мой знакомый. Тент моих рук дело, производитель тут не причем.

Однозначно надо менять материал крышки.

Я говорив про Stronger.. Кришка у лебідки з ABS-пластика, якому пофігу все. А от фактурне стильне покриття - це бамперна фарба. Якщо виробник лебідок дізнався про реакцію з ПВХ - то через його розповсюдженість, логічно було б поміняти фарбу.

Adm1
29.09.2016, 21:10
это да:D очень функционально;) это в стиле ЮМС -Бота:cool::D:D:D

Будешь умничать - тебе и датчик эхолота туда поставят!)))

vub
29.09.2016, 22:31
В UMS 410-й в разі прихованого монтажа лебідки доведеться відмовитись від захисного кожуха, на якому встановлена кнопка. І рідко хто заморочується, щоб поставити цю дублюючу кнопку поруч, тю..а чо там заморачиватса:confused: там переносить то - 2 по пол метра провода +концевики:cool:
а ставлять тільки біля водія. кнопки должнобыть ДВЕ - если рыбачите как равило один ... однозначно:cool: я тоже на первой лодке вынес кнопку на косоль и как написали ниже
если витки врезались и клин поймал или фал мимо барабана то норм. остальное да, сложно. хотя на минкоте такого ниразу небыло;) вариантов что надо управлять лебёдкой " с носа" валом:cool:

vub
29.09.2016, 23:04
Будешь умничать - тебе и датчик эхолота туда поставят!)))эти могут:D

Korry_fisher
30.09.2016, 00:03
хотя на минкоте такого ниразу небыло;) вариантов что надо управлять лебёдкой " с носа" валом:cool:

Мінкота - лебідка для туристів. Рибалки обирають тихіший стронгер з вільним скиданням:D:D:D

Adm1
30.09.2016, 02:59
Ха-ха (3 раза)

vub
30.09.2016, 08:50
Мінкота - лебідка для туристів. Рибалки обирають тихіший стронгер з вільним скиданням:D:D:D в мемориз:ajmolodec::D

Korry_fisher
30.09.2016, 11:27
в мемориз:ajmolodec::D

:D
Ну а шо? - іноді мають з'являтись міфи і теми для холіворз))
:Smile005:

Korry_fisher
30.09.2016, 23:45
Переробив стронгерівський якір, щоб корягами не перейматись. Зайшов на сайт подивитись його назву (Dream), а вони вже зробили те саме, один в один:eek: Що ж, напевне, це єдине правильне рішення. Тільки колір у них сумний. А мій... може смужечки маскувальні нанести? :D:D

vub
01.10.2016, 09:22
Переробив стронгерівський якір, щоб корягами не перейматись. Зайшов на сайт подивитись його назву (Dream), а вони вже зробили те саме, один в один:eek: Що ж, напевне, це єдине правильне рішення. Тільки колір у них сумний. А мій... може смужечки маскувальні нанести? :D:Dчёта я как то не доверяю этой системе:cool: "чеку" из чего делали:confused: стяжки:confused:
цвет канешна - весёленький:D рыбу отпугивать будет:cool:

Lomakin
01.10.2016, 09:39
А мій... може смужечки маскувальні нанести? :D:D
можно намухоморить :D

Korry_fisher
01.10.2016, 10:21
чёта я как то не доверяю этой системе:cool: "чеку" из чего делали:confused: стяжки:confused:
цвет канешна - весёленький:D рыбу отпугивать будет:cool:

Чека - ланка з оцинкованого ланцюга. Лебідка її розігнути не може, потрібно додаткових кілограмів 20-30. Я так порахував, що гарантовано достатній імпульс для розгинання буде при швидкості 2м/с. Стяжки звичайні, порвуться при першій потребі;) Вигадати інше - в мене фантазії не вистачило:D
А от з кольором.. Псіханул.. Поміняю:)

Korry_fisher
01.10.2016, 10:27
можно намухоморить :D

:D порвало!

vub
01.10.2016, 21:24
Чека - ланка з оцинкованого ланцюга. Лебідка її розігнути не може, потрібно додаткових кілограмів 20-30. Я так порахував, що гарантовано достатній імпульс для розгинання буде при швидкості 2м/с. Стяжки звичайні, порвуться при першій потребі;) Вигадати інше - в мене фантазії не вистачило:D
А от з кольором.. Псіханул.. Поміняю:) тогда надо с собой возить запасных пару штук:cool: впрочем как и стяжек..но стяжки мона купить практически везде а вот звено от цепи:cool:
и зря вы так...ситяжек надо ставить 2-3 и вы ещё попробуйте и потом порвите...тока стяжки ж надо брать шириной 1см
а
ваще именно по причине от этой детали - стяжки\звено мне и не нравитса эта конструкция:cool: в ручном варианте веса 3-5 кг стоит подпружиненная скоба:cool: но там якорь лёгкий и сам он как правило лежит в лодке а не в роульсе торчит:cool:

Korry_fisher
01.10.2016, 23:11
тогда надо с собой возить запасных пару штук:cool: впрочем как и стяжек..но стяжки мона купить практически везде а вот звено от цепи:cool:
и зря вы так...ситяжек надо ставить 2-3 и вы ещё попробуйте и потом порвите...тока стяжки ж надо брать шириной 1см
а
ваще именно по причине от этой детали - стяжки\звено мне и не нравитса эта конструкция:cool: в ручном варианте веса 3-5 кг стоит подпружиненная скоба:cool: но там якорь лёгкий и сам он как правило лежит в лодке а не в роульсе торчит:cool:

Так і є, в запасі з собою кілька ланок, а вдома ще метр перевіреного ланцюга. Не зовсім розумію, навіщо ставити міцні стяжки? Вони у кільцевих проточках і лише тримають тросик, щоб не плутався. Найкращий якір, як на мене, той, що продає SerBuster - там такий самий принцип, тільки стяжки не потрібні, бо якір в роульсі завжди розвертається тросиком до гори.
Пружинний механізм складніший, пружина буде іржавіти, але не потребує розхідників. Плюси і мінуси.
Який якір використовуєте Ви?

vub
01.10.2016, 23:38
Так і є, в запасі з собою кілька ланок, а вдома ще метр перевіреного ланцюга. Не зовсім розумію, навіщо ставити міцні стяжки? Вони у кільцевих проточках і лише тримають тросик, щоб не плутався. Найкращий якір, як на мене, той, що продає SerBuster - там такий самий принцип, тільки стяжки не потрібні, бо якір в роульсі завжди розвертається тросиком до гори.
Пружинний механізм складніший, пружина буде іржавіти, але не потребує розхідників. Плюси і мінуси.
та не..стяжки используют там где вы ставите полукольцо;)
Який якір використовуєте Ви? ость такий:D

Adm1
01.10.2016, 23:47
Так ведь снег растает и якорь всплывет!!!)))

Lomakin
01.10.2016, 23:51
паутина это :D

vub
01.10.2016, 23:53
Так ведь снег растает и якорь всплывет!!!)))снег прошлогодний - якорь уже всплыл;):D

Adm1
02.10.2016, 00:48
Спасжилетом притопи!))

vub
02.10.2016, 09:24
Спасжилетом притопи!)):danuvas::Smile041:

Korry_fisher
02.10.2016, 10:09
ость такий:D

Прекрасний робочий якір. Для коряжника такі - взагалі найкращі. Хоча вигляд у них варварський;)
А яка вага?

Korry_fisher
02.10.2016, 11:10

Смієтеся.. Друг розповів, як з батьком виїхали на море бичків ловити. Накачали "кондом". Щоб не паритись з якорем - пішов шукати камінюку. Притартав якусь брилу, прив'язав мотузкою. І пішли на веслах два кілометри від берега. Скидають "якір" - а він не тоне!! :D Ракушняк.:D Довелось вертатись, міняти. Кілька годин коту під хвіст.

Взагалі, для 410-ї по мінімальній вазі якоря особливих варіантів немає. З лебідкою - 8 кг, щоб нормально працювала. Ручками - 6кг. На мою скромну думку.

vub
02.10.2016, 18:32
Прекрасний робочий якір. Для коряжника такі - взагалі найкращі. Хоча вигляд у них варварський;)
для "парадов" у меня есть -парадно выходной якорь :D ромашка;) а это прекрасный рабочий девайс:cool: потерял всего один такой:cool: раскрутилось крепление:(
А яка вага? 9,5 кг:cool:

Korry_fisher
02.10.2016, 23:36
для "парадов" у меня есть -парадно выходной якорь :D ромашка;) а это прекрасный рабочий девайс:cool: потерял всего один такой:cool: раскрутилось крепление:(
9,5 кг:cool:

Я просто думаю, що для Десни доведеться таким обзавестися;) Ви зробили його власноруч чи придбали готовий?
9,5 кг для човна 4,6м - на піску він теж непогано тримає?

vub
02.10.2016, 23:57
Я просто думаю, що для Десни доведеться таким обзавестися;) Ви зробили його власноруч чи придбали готовий?
9,5 кг для човна 4,6м - на піску він теж непогано тримає?ну как сам:cool: материал покупал сам ..сварку делал сварщик... на песке нормально держит...даже на волне

Korry_fisher
07.10.2016, 12:40
Отже, вчорашній штиль на Дніпрі розставив усі крапки над "і" (в українській і англійській мовах це можливо - в російській ні:D:D).
- Лебідка з якорем схавала від швидкості 1-1,5 км/годину. Вихід на глісер без змін - 6 секунд або різниця малопомітна.
- Трохи виросли максимальні оберти з 5860 до 5940:confused: Досвідчені колеги-водномоторники, буду вдячний, якщо поясните природу збільшення обертів.
- Ще момент, повторюсь, корпус хвилю став проходити помітно комфортніше (у човні сам).

Оzzy
08.10.2016, 18:20
Разница в 80 оборотов - это на уровне погрешности измерения тахометра. Спокойная вода, другая температура воздуха, при которой парциальное давление кислорода выше - вот и прирост оборотов. Хотя выше уже отметил - указанные цифры на уровне инструментальной погрешности измерения...

vub
08.10.2016, 22:24
Разница в 80 оборотов - это на уровне погрешности измерения тахометра. Спокойная вода, другая температура воздуха, при которой парциальное давление кислорода выше - вот и прирост оборотов. Хотя выше уже отметил - указанные цифры на уровне инструментальной погрешности измерения...Паш:cool: я с ТОБОЙ спорить не буду:cool: но чёта у меня обороты и зимой и летом одинаковые:D
думаю что обороты выросли паскоку нос пригрузили :cool:

Оzzy
09.10.2016, 12:13
Паш:cool: я с ТОБОЙ спорить не буду:cool: но чёта у меня обороты и зимой и летом одинаковые:D

А и не стоит спорить, т.к. ты слегка невнимательно читал - я как раз писал что эта прибавка в 80 оборотов - "ниочем":cool:. А насчет "одинаковости" оборотов в разное время года - карбюраторный мотор будет более чуЙствительный к этому эффекту, особенно с одним карбом как у вопрошающего. Многокарбовый и инжектор - менее. Но это не отрицает наличие самого эффекта...

думаю что обороты выросли паскоку нос пригрузили :cool:

Нос пригрузили, как бы увеличили поверхность смачивания и как бы увеличили скорость? Поставим тебе еще одну запасную лебеду с запасным якорем на нос для увеличения скорости:cool:?

Korry_fisher
09.10.2016, 13:58
А и не стоит спорить, т.к. ты слегка невнимательно читал - я как раз писал что эта прибавка в 80 оборотов - "ниочем":cool:. А насчет "одинаковости" оборотов в разное время года - карбюраторный мотор будет более чуЙствительный к этому эффекту, особенно с одним карбом как у вопрошающего. Многокарбовый и инжектор - менее. Но это не отрицает наличие самого эффекта..

Нос пригрузили, как бы увеличили поверхность смачивания и как бы увеличили скорость? Поставим тебе еще одну лебеду на нос для увеличения скорости:cool:?

Я казав, що швидкість зменшилась. При цьому помітив збільшення обертів, що, власне, і викликало подив. При розумінні, що площа контакту збільшилась, можу лише припустити: ідеально виставити двигун, щоб вектор тяги був паралельний днищу корпуса в мене не вийшло - він на долю градуса відхилений вниз. Човен має диферент на корму. Після того, як лебідка "притисла" корпус до горизонталі, можливо, гвинтові стало легше штовхати воду (подібне до перекрута) без росту швидкості. Прохватів немає. Досвід в мене невеликий, тому і запитав, щоб розуміти явище і не робити помилок. Якщо ж по прохолодній погоді тахометр прибріхав, то можна вважати питання закритим, під грифом "Таємничі електромагнитні сили";)

Оzzy
09.10.2016, 14:06
Я казав, що швидкість зменшилась.

Я помню. Просто 87 пост был в бОльшей степени адресован господину Vub_u, который на примере поведения своего двигателя отрицает законы физики и термодинамики:cool::D

Korry_fisher
09.10.2016, 14:52
Я помню. Просто 87 пост был в бОльшей степени адресован господину Vub_u, который на примере поведения своего двигателя отрицает законы физики и термодинамики:cool::D

Двигун Vub-a потрібно дослідити. Раптом саморегуляція?:)
Щодо мого припущення про вектор тяги - можливо, чи відкидається наглухо?

Оzzy
09.10.2016, 15:03
Двигун Vub-a потрібно дослідити. Раптом саморегуляція?:)

Можно двигатель, но не мешает иногда и самого Вуб_а изучить, как говаривал почтальон Печкин - "в поликлиннику сдать, для опытов" (с), шутка разумеется:)

Щодо мого припущення про вектор тяги - можливо, чи відкидається наглухо?

Не стыкуется малость, т.к. рост оборотов при одних и тех же условиях после выхода на глиссирование достигается при отжатии мотора от транца и направления вектора тягиот оси совмещения АКП мотора и линии киля именно вверх.

vub
09.10.2016, 17:49
Я помню. Просто 87 пост был в бОльшей степени адресован господину Vub_u, который на примере поведения своего двигателя отрицает законы физики и термодинамики:cool::Dначисто:D:D:D

Korry_fisher
09.10.2016, 18:30
Можно двигатель, но не мешает иногда и самого Вуб_а изучить, как говаривал почтальон Печкин - "в поликлиннику сдать, для опытов" (с), шутка разумеется.

Vub - молодець! Його не можна на досліди - зберегти у первісному стані як культурно-технічне надбання найбільшого рибальського форума України:D

По нахилах АКП і обертах - засвоїв. Дякую:)

vub
09.10.2016, 23:11
Нос пригрузили, как бы увеличили поверхность смачивания и как бы увеличили скорость? так корму ж разгрузили:D вернее - уравновесили;):D

Korry_fisher
25.10.2016, 13:35
Ну ось і я зіткнувся з невиходом на глісер.
На борту двоє по 80 кг та один ду-уже хороший пан - разом 290. На повний газ - Мерк15 видав не більше 4670 обертів. Відповідно і хід лише у водотонажному/перехідному режимі. Міграція по кокпіту нічого не дала, як і зміна кутів двигуна.
Питання - допоможе установка гвинта з пітчем (скрутом) 8"-7" замість стандартних дев'яти? Чи тут без варіантів?

Korry_fisher
26.10.2016, 12:45
Це найдокладніший тест з популярної гілки по 410-й, але з гвинтом Мерка не грались.

Звезды стали так, что к тестам подтянулись заказчики, которым также было интересно поведение лодки. +1 в экипаж, вес, с его слов - 100 кг.

Имели 31,3 кмч и 5700 против дуйки, и 33,2 кмч и 5850 оборотов по ветру.

Потом сел третий участник покатушек (со стороны заказчика). Опять таки с его слов - 80 кг.

На глисс выходили секунд 10, поимели 27,1 и 5400 "против" и 31,1 и 5650 "по".

Потом ребята сошли на берег, и на борт поднялись "калиброванные" веса из числа сотрудников УМС_Марин - 102 и 112 кг живого весу:);):D

Как ни старался - глиссирования не получилось. Двигатель упор не терял, прохватов не было, не хватало буквально чуточки, жпс зафиксировал пик около 21 кмч.

Потом сошел самый легкий (102 кг), остался я с Димкой (109+112кг) - 30 кмч и 5650 оборотов против и 31,6 и 5750 по. Тут правда стоит заметить, что ветер слегка поменял направление, и был не чистый встречный...

Все результаты - со вторым щелчком "от транца". 40 кмч я таки разменял, выйдя в одно лицо на просторы Днепра, жпс показал пик 40,9 кмч...
Якщо не вистачило трохи для виходу на гліс, таки може бути вихід із вантажним пропелером при цьому навантаженні? Все одно ситуація траплятиметься нечасто, до того ж запасного карлсона і так тре брати. Просто, який пітч?

Оzzy
30.10.2016, 19:17
Верно, винт не подбирали. Как показывает практика, стоковый 9х9 винт (с которым катались) является оптимальным для большинства задач. Потому и не заморачивались на подбор.

Если же подбирать, то необходимо ориентироваться на тот же ряд (производителя винта), иначе не факт, что, например, 8й шаг от другого производителя окажется "грузовее" чем 9й стокового винта.

Если каталог не врет - на этот мотор есть одноименные с базовым "карлсоны", размерностей 9,25х6,5 и 9,25х7. На пробу брал бы второй, при этом внимательно следил бы за тахометром, если получится выйти на глиссирование, очень большая вероятность, что мотор перекрутит верхнюю планку диапазона максимальных оборотов...

Korry_fisher
12.11.2016, 01:59
Не втримався. Оновлений корпус румпельної 410-ки для товариша.
Планшир з профілем для кріплення всіляких девайсів. Борт і днище тепер сполучає куток. Встановлені заглушки на випадок подальшого встановлення консолей. Днище виступає на сантиметр за транець і підварене згори. Нове оздоблення форпіка. Та головне, на мій погляд - афедрон, даруйте, - корма.

vub
18.11.2016, 08:30
Оновлений корпус румпельної Та головне, на мій погляд - афедрон, даруйте, - корма. а шо это в транце слева:confused: ота красно-черная с ручкой:confused:

SL
18.11.2016, 10:02
а шо это в транце слева:confused: ота красно-черная с ручкой:confused:

предположу- ручная помпа

vub
18.11.2016, 12:53
предположу- ручная помпа
:eek:

SL
18.11.2016, 13:15

что не так?

Adm1
18.11.2016, 13:27
что не так?

та Вуб вручную только пиво открывает.. Всё остальное у него на автомате! :D

SL
18.11.2016, 13:36
та Вуб вручную только пиво открывает.. Всё остальное у него на автомате! :D

Ты знаешь, он внатуре в лодке не пьет.. потому там все на автомате, да :)

Cultik
18.11.2016, 14:47
Тю,та тож "стоп-кран".
Тільки не зрозуміло чому червоний:confused:В літаках і човнах повинен бути синього кольору:eek::D

Korry_fisher
19.11.2016, 00:18
а шо это в транце слева:confused: ота красно-черная с ручкой:confused:

Ручний насос аератора, в човен воду набирати. А на кормі - бо під час цвітіння ріки корпус розганяє всю ту зелень і буруни насичують забортну воду киснем. Таким чином зникає потреба в нагнітанні повітря. Насос унікальний, коли швидше тягнеш на себе і повільно відпускаєш - набирає, а коли повільно тягнеш на себе і різко натискаєш - відкачує. Крута штука.

Korry_fisher
19.11.2016, 00:25
Тю,та тож "стоп-кран".
Тільки не зрозуміло чому червоний:confused:В літаках і човнах повинен бути синього кольору:eek::D
Червоне - то любов, а чорне - то журба :)

Adm1
19.11.2016, 08:41
А если и туда и сюда одинаково тянуть, насос с ума не сходит?)))

Korry_fisher
19.11.2016, 11:22
А если и туда и сюда одинаково тянуть, насос с ума не сходит?)))

Ні:) тогді "с ума сходит" оператор насосу)))

vub
24.11.2016, 09:21
Насос унікальний, коли швидше тягнеш на себе і повільно відпускаєш - набирає, а коли повільно тягнеш на себе і різко натискаєш - відкачує. Крута штука. це не жарт:confused:

Korry_fisher
25.11.2016, 22:56
це не жарт:confused:

Жарт:)
звичайна ручна помпа. Я думав - ти просто підколов, запитавши що це.
Сорі.

vub
25.11.2016, 23:06
Жарт:)
звичайна ручна помпа. Я думав - ти просто підколов, запитавши що це.
Сорі.я уже ничему неудивлюсь:(

Liolik
25.02.2017, 14:31
Добрый день! Тоже замыслился над покупкой такой 410 Тюны. Сейчас хожу на резинке 360 с 15 мерком.
Смотрю вот эти фотки - не пойму на фига блок упраления и столько кнопок, это чтобы подсветку включать?
P.S. Если можно напишите: - лодка сильно валкая если с борта посс..ть? все-таки угол килеватости большой и как датчик эхолота крепили к лодке?

Korry_fisher
26.02.2017, 05:06
Добрый день! Тоже замыслился над покупкой такой 410 Тюны. Сейчас хожу на резинке 360 с 15 мерком.
Смотрю вот эти фотки - не пойму на фига блок упраления и столько кнопок, это чтобы подсветку включать?
P.S. Если можно напишите: - лодка сильно валкая если с борта посс..ть? все-таки угол килеватости большой и как датчик эхолота крепили к лодке?

Привіт.
Блок з кнопками:
- підсвітка кокпіта;
- клот (він же мінімально потрібний ходовий вогонь для маломірних і стоянковий). Має вмикатись окремо.
- ходові вогні по бортах.
- розетка прикурювача 12В.

Усе із запобіжниками. Ехолот і лебідка отримують живлення одразу, при увімкненні розмикача маси. Така компоновка не обов'язкова, одначе зручно і надійно.

Валкість 410-ки більша, ніж у надувного човна, проте не критично - через годину звикаєш, далі не помічаєш взагалі. У випадку справляння малої потреби валкість із запасом компенсується малою товщиною борта порівняно з діаметром балона "кондома".
Датчик ехолота кріпиться на кронштейні з комплекту пристрою до привареної платформи на транці (є в базовій комплектації). Придивіться, добре видно на фотці.

Liolik
26.02.2017, 19:30
Спасибо, Теперь понятно.:)

Korry_fisher
08.06.2017, 03:08
Наближається відкриття сезону. І ми з другом робили останні приготування навколо UMS-410 Tuna нового зразка під коротку ногу двигуна. В ній перетинка між рецесом і кокпітом на повну висоту, а з боків рецесу платформи з блоками плавучості.

Отже, прикрутили внутрішню накладку - і прийшла черга повісити легендарну класику - Мерк 15М (last edition). Все чудово, тільки розкладений румпель вперся у брус перетинки:eek:? А різко повернути праворуч буде заважати платформа зліва від рецесу:confused:.

І це при тому, що на початковому етапі зборки човна я засумнівався та запитав менеджера - чи не заважатиме нова конструкція румпелю? Отримав однозначну відповідь, що НЕ заважатиме. На тому і заспокоївся. Таким чином нововведення, які так порадували, стали прикрістю.

Звернувся на UMS. Відповідь (у двох словах):
1) такої проблеми ні в кого не виникало - ані в Україні, ані за кордоном.
2) румпель піднімається під кутом - і так кермувати.
3) якщо сильно щось заважає - відріжемо:)

Ну різати човен - моветон. Тому вирішили подумати, як бути.

Цей пост міг і не з'явитись, якби не сьогоднішнє (точніше, вже вчорашнє) звернення форумчанина: "у мене проблема... комплект, як у тебе. А як ти встановив двигун?"
Виявилось, що та сама складність, як у мого друга. Тобто, це не моя недолугість. А звичайний прокол виробника саме з румпельною версією під коротку ногу. Бо з довгою ногою або двигуном під дистанцію - ніяких складнощів.

Можу припустити, що виробник без випробувань зробив коротконогу версію. І двигун навіть не вішали для перевірки. Або повноцінна адаптація під коротку ногу виявилась надто складною і економічно не вигідною, що вирішили піти на таку "уніфікацію".

На попередній моделі, на якій ходжу я, такого немає - перетинка нижча за румпель. Єдине - не можна забувати скласти румпель, коли піднімаєш двигун з води - впирається. І та ж історія буде, якщо ногу підкине на швидкості від, скажімо, удару об колоду.

Це написав для:
- пошуку лаконічного повноцінного вирішення нюансу (Друзі, що порадите зробити?);

- звернути увагу виробника, що один прокол на етапі проектування човна може вилитись у масові складнощі для клієнтів;

- швидкої появи рестайлінгової румпельної моделі під коротку ногу без цього недоліку.

Хочеться конструктивних коментарів. Без порожнього кидання брудом. Щодо UMS-410 - я свої думки не змінив. Краще, що є на українському ринку. На сьогодні йому немає альтернативи за поєднанням розміри/економічність/ціна/якість. T-подібний профіль вздовж борта - супер зручно.
В UMS працює чудова команда. І я впевнений, що конструктори зроблять наступну довершену версію моделі.

Фото 1-3 - нова модель. Фото 4-6 - попередня версія човна.

yuriythebest
08.06.2017, 16:53
Добрый День!
Подскажите, если использовать UMS 410 с консолем который справа, при весе судоводителя 90-100кг, то будет существенный крен?

Korry_fisher
08.06.2017, 18:36
Добрый День!
Подскажите, если использовать UMS 410 с консолем который справа, при весе судоводителя 90-100кг, то будет существенный крен?

Судячи з обговорення у паралельній гілці між власниками консольних 410-к - при правильному розподілі навантаження не буде сильного крену. [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

КрейСэр
09.06.2017, 18:33
Спасибо за критические замечания касательно нашей продукции. Мы всегда готовы решить вопросы, возникшие у наших покупателей.
Для аргументированного ответа по возникшему вопросу, мы установили на корпус лодки 410М с низким транцем хорошо всем известный и очень популярный двухтактный двигатель MERCURY 15M.
…. і прийшла черга повісити легендарну класику - Мерк 15М (last edition). Все чудово, тільки розкладений румпель вперся у брус перетинки:eek:? А різко повернути праворуч буде заважати платформа зліва від рецесу:confused:.
І це при тому, що на початковому етапі зборки човна я засумнівався та запитав менеджера - чи не заважатиме нова конструкція румпелю? Отримав однозначну відповідь, що НЕ заважатиме. На тому і заспокоївся. Таким чином нововведення, які так порадували, стали прикрістю.

Действительно, для двигателей с «короткой ногой» румпель в самом нижнем положении упирается в переборку (перегородку). Этот момент может вызвать некоторые неудобства в управлении лодкой.
Мы смоделировали ситуацию с манёврами «влево-вправо» с приподнятым румпелем – и я не почувствовал особого дискомфорта при управлении. Рука быстро привыкает - срабатывает мышечная память. Румпель слегка приподнимается на необходимый угол. Для дополнительной подстраховки, вертикальный ход румпеля у некоторых производителей можно сделать более жёстким подтянув регулировки.
Звернувся на UMS. Відповідь (у двох словах):
1) такої проблеми ні в кого не виникало - ані в Україні, ані за кордоном.
2) румпель піднімається під кутом - і так кермувати.
3) якщо сильно щось заважає - відріжемо:)
Касательно пункта 3: имелось ввиду, что возможно часть перегородки (от левой до правой банки) между рецессом и кокпитом переместить ниже. По желанию Заказчика эту процедуру произведём в заводских условиях (бесплатно) с соблюдением гарантии на лодку. Однако, нужно помнить о том, что для небольших лодок важно иметь высокую перегородку для бОльшей защиты от кормовой набегающей волны, особенно – при движении задним ходом.
…звичайний прокол виробника саме з румпельною версією під коротку ногу.
Перед выпуском лодки в серию проводилось подобное моделирование ситуации. Не увидели проблемы с подобным управлением румпельным двигателем при низком транце лодки. Но было принято решение – при покупке румпельной лодки рекомендовать транец под длинную ногу двигателя (508мм).
Спасибо за Ваши замечания и пожелания. Готовы выслушать предложения по необходимой модернизации кормовой части данной модели для более комфортного управления.
Видеоролик сняли, великоват по объёму получился – ужмём и выложим на форуме чуть ниже.

Варфоломей
09.06.2017, 22:57
Шикарный ответ. Напомнил анекдот про двух политологов, когда один у другого спрашивает:
-Ты понимаешь что происходит?
-Тебе объяснить?
-Объяснить я и сам могу, а вот что происходит?...

К сожалению мы очень ограничены в выборе отечественных лодок с корпусом из алюминия. В свое время я присматривался к ums 400 владея мотором 9.8л.с., но взял еще и пятнашку под рыбалку вдвоем и с дальнейшей покупкой ums410.
Более того стал бы уже и владельцем лодки, но тема от уважаемого Korry Fisher дала возможность понять , что в нынешнем исполнении 410 хорош, но под мотор с длинной ногой(508) и желательно 25-30 лошадей, и если под румпель, то два такта, вес таки что то значит, особенно если пассажиры и капитан каждый больше центнера. Под заказ долго и дорого... Альтернатива только импортная, а ведь хочется поддержать отечественного производителя.

Dobermann
10.06.2017, 05:08
Отже, прикрутили внутрішню накладку - і прийшла черга повісити легендарну класику - Мерк 15М (last edition). Все чудово, тільки розкладений румпель вперся у брус перетинки:eek:? А різко повернути праворуч буде заважати платформа зліва від рецесу:confused:.

Я би вам радив скористатись подовжувачем румпелю у цій ситуації: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
по-перше: положення мотору з короткою ногою відносно сидіння мені здається, трохи занизьке, будуть деякі незручності.
По-друге: сам румпель закороткий, кермувати в пів-оберта дійсно незручно, втомлюєшся. Коли сидиш прямо, а положення ручки газу по довжині приблизно на рівні тазового суглобу, буде значно зручніше, та маневри будуть більш точними та економними.

Korry_fisher
10.06.2017, 09:50
Я би вам радив скористатись подовжувачем румпелю у цій ситуації: [Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
по-перше: положення мотору з короткою ногою відносно сидіння мені здається, трохи занизьке, будуть деякі незручності.
По-друге: сам румпель закороткий, кермувати в пів-оберта дійсно незручно, втомлюєшся. Коли сидиш прямо, а положення ручки газу по довжині приблизно на рівні тазового суглобу, буде значно зручніше, та маневри будуть більш точними та економними.

В принципі, варіант. З погляду безпеки - румпель ніде не заблокується і максимум лежатиме на брусі над переборкою.
Хоча одразу бачу кілька потенційно незручних моментів (румпель буде заходити у кокпіт сантиметрів на 40 над рундуком-сидінням):
- кермування, коли поруч сидить напарник;
- неможливість зміститись до центру, щоб компенсувати втрату ваги спорожненого баку (розподілення навантаження);
- трохи заважатиме відкривати кришку рундука;
Але ідея цілком робоча. Пропрацюю. Експеримент все покаже.

З приводу зручності посадки з коротким румпелем - за весь час користування (по 12-14 годин за вихід) дискомфорту не відчув. Абсолютно.
А у випадку з тролінґом - це взагалі перевага;)

Korry_fisher
10.06.2017, 14:44
К сожалению мы очень ограничены в выборе отечественных лодок с корпусом из алюминия. В свое время я присматривался к ums 400 владея мотором 9.8л.с., но взял еще и пятнашку под рыбалку вдвоем и с дальнейшей покупкой ums410.
Более того стал бы уже и владельцем лодки, но тема от уважаемого Korry Fisher дала возможность понять , что в нынешнем исполнении 410 хорош, но под мотор с длинной ногой(508) и желательно 25-30 лошадей, и если под румпель, то два такта, вес таки что то значит, особенно если пассажиры и капитан каждый больше центнера. Под заказ долго и дорого... Альтернатива только импортная, а ведь хочется поддержать отечественного производителя.

Будь-який човен це компроміс. Комфорт починається в корпусах від 4,6 метра. А до 4 метрів - рибальський аскетизм. Чому ми обираємо 4,16 (корпус ums410)? Недорогий легкий корпус, недорогий легкий двигун, небагато витрат пального, мала осадка і вже достатньо місця на двох. Новий корпус від 4,6м обійдеться мінімум удвічі дорожче за умови юзаного двигуна в комплекті. Радянські клепані корпуси я не розглядаю. Не хочу нікого образити, але.. ну, є складнощі з ними.
Тепер вага пасажирів: думаю, некоректно вимагати від виробника човнів порушити закони фізики і змусити двохтактну 15-ку виводити 480 кг на глісер (човен з двигуном + 3*100 кг).
Я розумію, що виробник, роблячи корпус під коротку ногу і малопотужний двигун, по суті виконує еквілібристику. Адже дрібні недоліки може вирівняти сильний двигун. А зі слабким одразу все вилазить.
Звісно, з очевидними недоліками миритись не варто, та цей момент варто враховувати.

Korry_fisher
30.06.2017, 12:38
Трабл з положенням румпеля вирішив. Із дюраля зробив проставку між упорами румпеля 12мм. Тепер безпечно:) і рука не напружена. За друга спокійний.:lodka:

Korry_fisher
03.10.2017, 15:11
Нарешті прийшов Чорний Макс 9,25х7.
Вчора сильного вітру не було, судак не клював, щука переходить на глибину і за півдня лише три реалізовані покльовки. Коротше, усі передумови, щоб зробити перші тести з новим гвинтом. Я був сам.
Так от :
UMS-410 Mercury 15M гвинт 9 1/4х7 black max.

Базова комплектація човна - 150 кг.
Двигун - 35 кг.
повний бак - 25л + 5л в каністрі НЗ. (вважаю 30 кг)
Лебідка з якорем на носі - 17 кг.
Акумулятор - 10кг (33Аh гелевий).
80 кг живої ваги (пілот).
Рибальського спорядження 50 кг.
==загальна вага 372кг.
Днище чисте.
Бензин 95, суміш 2% з quicksilver Premium.
(Це буду називати Умови_1)

gps Garmin eTrex 30

Результат:
Легкий вихід на глісер за 4 секунди. На повному газу перекрут 6640 і швидкість 33,6 км/г.
Оберти 5970 (це максимально точно наближене до 6000) досягаються на 2/3 газу - швидкість 31 км/г.
Заміри зроблені проти слабкого вітру і за ним. Течії не було.

Наступні випробування з повним завантаженням пасажирами зроблю, коли медійні друзі-колеги нарешті відірвуться від проектів. Через них, власне, і затіяв все це)) :gan2:

Можливо, на перший погляд, варто подумати про 8" пітч, але цей гвинт точно залишаю собі. Поки не розумію що, але щось сподобалось у поведінці човна з ним.

P.S.: Виявив на гвинті 9х9 за Умови_1, коли відтискаєш ногу у перший мілководний режим - швидкість зростає до 37 км/г з обертами 5950.
При цьому гвинт дивиться трохи вгору від горизонталі, антикавітаційна плита стає в рівень з кілем. "Півень" за кормою практично зникає. За човном слід на воді став трохи "рихлуватим" на відміну від ідеальних гострих ліній при звичайному проложенні. З недоліків - сильніше піднімає ніс на старті. Але зараз, коли сам, ходжу так.

Korry_fisher
04.10.2017, 23:32
Знайшов сервісний мануал по двохтактним 6-15 hp двигунам. У ньому цікава табличка. Виходить, що для ums-410 з повною вагою понад 450кг під Merc15 буде ідеальним 8" гвинт? Хоча дивно - прив'язка лише до довжини човна.

Оzzy
12.10.2017, 21:16
Таблица в большей степени для ориентира...

Korry_fisher
19.11.2017, 00:19
От і відбулось:
До Умови_1 долучились двоє колег 82 і 121кг і 6 кг приманок.
Black Max 9 1/4X7 розкрутився до 5'600 обертів, а човен показав максимальну швидкість 16,3 - 16,5км/г.

Особисто для себе вважаю тему "UMS 410 Tuna + двохтактний 15 hp двигун" вичерпаною.

Він - комплект - підходить для двох екіпірованих рибалок вагою до 90 кг кожен. З рибальським спорядженням до 50кг.
Двигун з гвинтом 9Х9 (розрахунок Ozzy підтверджений).

Пропелер зі скрутом 7" залишається у мене як "докатка" і на випадок перевантаження човна, щоб не вбити движок недокрутом. Трохи шкода, що не виправдав моїх оптимістичних сподівань.
Але почуваюсь щасливим, бо досліди закінчились, усі сумніви розвіяні.

КрейСэр
27.11.2017, 13:52
[QUOTE=Korry_fisher;1655221]От і відбулось:
До Умови_1 долучились двоє колег 82 і 121кг і 6 кг приманок.
Black Max 9 1/2X7 розкрутився до 5'600 обертів, а човен показав максимальну швидкість 16,3 - 16,5км/г.

Але почуваюсь щасливим, бо досліди закінчились, усі сумніви розвіяні.

Для такой загрузки лодки, как в данном заезде, необходимо уже минимально ставить двадцать л.с. На первых тестах были три двигателя - 15, 30 л.с. двухтактные и 20-я хонда. Хонда живенько выводила на глиссер 4-х (четверых) независимых участника тестовой программы (которые и привезли этот двигатель).
Спасибо, ждём новых экспериментов и информации))

Korry_fisher
15.06.2018, 09:10
Обслужена, змащена, огорнута турботою.. вчора на воді після кількох скидань-підйомів відмовилась піднімати якір. Під кожухом виявилась чарівна картина розірваного тросика у двох місцях. З якого переляку?! Перед виходом (перший в цьому сезоні) перевірив усе - ніяких ознак надриву тросика не було. Ладно, це механізм скидання. А чому підйом не тойво? Виявилось, що друга «рідна» релюха теж сконала (sun hold на фото).
Кортше, одночасно вийшли з ладу вільне скидання і підйом якоря.
Добре, що після поломки першої релюхи на борту чотири штуки в запасі.
Відрибалив у режимі тридцятої моделі (спуск якоря двигуном). Тепер думаю, як замінити тросик, щоб більше таких приколів не було.

Оzzy
15.06.2018, 10:54
Думать должны не Вы, а сервис. Не будете им выносить мозги, причем настаивая на бесплатном гарантийном обслуживании - ....

Насчет релюх. Приходится заниматься ремонтом и этой "музыки". Причем всей, начиная от бюджетных траков-миннкот-стонгеров, заканчивая друм_винчем и про_В1000й серии.

У бюждетных как раз релюхи - больное место. Стронгер ваще "отличился" - лепят дешевые 5ти контактные релюхи мейдинраша. На 20-30А. Берешь их новые - из 10 штук 3_4 идут сразу нерабочие... Выводы делайте сами.

Я ставлю реле от компании Tyco. 80А. Влагозащищенные. Да, у них "ценник", но если сравнивать с конечной ценой продукта в виде лебедки - то это пыль!

Korry_fisher
15.06.2018, 16:51
Думать должны не Вы, а сервис. Не будете им выносить мозги, причем настаивая на бесплатном гарантийном обслуживании - ....

Насчет релюх. Приходится заниматься ремонтом и этой "музыки". Причем всей, начиная от бюджетных траков-миннкот-стонгеров, заканчивая друм_винчем и про_В1000й серии.

У бюждетных как раз релюхи - больное место. Стронгер ваще "отличился" - лепят дешевые 5ти контактные релюхи мейдинраша. На 20-30А. Берешь их новые - из 10 штук 3_4 идут сразу нерабочие... Выводы делайте сами.

Я ставлю реле от компании Tyco. 80А. Влагозащищенные. Да, у них "ценник", но если сравнивать с конечной ценой продукта в виде лебедки - то это пыль!

Гарантія, на жаль, закінчилася - вже два роки вона вірою і правдою.. раз вилетіло реле.
Під час попередньої діагностики телефоном виявили інерційний хід двигуна, який і спричинив розрив троса. Сервісмен коли почув це «підвивання» сказав, цитую: «було таке пару разів, проблема в двигуні». Запропонував ремонт моторчика.
Завтра, якщо буде їхній електрик, або в понеділок відвезу. Про результат розповім.
Хм, але це - інерційний хід - вилізло в експерименті на «рідній релюшці», яка всередині була чистенькою і запрацювала знову. Поки так.

Оzzy
15.06.2018, 18:40
В данном последнем описанном случае реле не при чем. Причем обгонная муфта... Эта болячка вылазила на первых лебедках достаточно часто. Узел меняли целиком...

И да, оконченная гарантия в астрономическом счислении непричем... Попробуйте обратиться, обсказать проблему, уверен, должны пойти навстречу...

Korry_fisher
15.06.2018, 23:08
В данном последнем описанном случае реле не при чем. Причем обгонная муфта... Эта болячка вылазила на первых лебедках достаточно часто. Узел меняли целиком...

И да, оконченная гарантия в астрономическом счислении непричем... Попробуйте обратиться, обсказать проблему, уверен, должны пойти навстречу...

Але кнопка на підйом запрацювала після заміни релюхи. Просто так збіглося з обривом тросика.
Обгінна муфта (однонаправлена вальниця) на осі котушки з якірним тросом?
Чи щось в редукторі?
В сервісі цілком адекватна реакція. З огляду на моє ставлення до техніки, сподіваюсь, все буде красиво. Просто доведеться витратити трохи часу.

Оzzy
15.06.2018, 23:12
Але кнопка на підйом запрацювала після заміни релюхи. Просто так збіглося з обривом тросика.
Обгінна муфта (однонаправлена вальниця) на осі котушки з якірним тросом?
Чи щось в редукторі?
В сервісі цілком адекватна реакція. З огляду на моє ставлення до техніки, сподіваюсь, все буде красиво. Просто доведеться витратити трохи часу.

Как говорилось в хорошем сов_мультике - лучше день потерять, потом за полчаса долететь:)

Там узел почти целиком. Его так и меняли по гарантии на первых серийных номерах конкретной серии...

Кнопка, которая пошла "по женской линии" - не совпадение. Точнее кнопка не причем, "подгорела" именно реле, которым управляет кнопка. Скачок тока, из-за которого произошел "подгар" - спровоцировал неисправный узел. Бросок тока в такие моменты, достигает 80-100А, китаепарашинское реле банально сгорает по контакту. ТОлько так и никак иначе. ..

Korry_fisher
19.06.2018, 23:05
Как говорилось в хорошем сов_мультике - лучше день потерять, потом за полчаса долететь:)

Там узел почти целиком. Его так и меняли по гарантии на первых серийных номерах конкретной серии...

Кнопка, которая пошла "по женской линии" - не совпадение. Точнее кнопка не причем, "подгорела" именно реле, которым управляет кнопка. Скачок тока, из-за которого произошел "подгар" - спровоцировал неисправный узел. Бросок тока в такие моменты, достигает 80-100А, китаепарашинское реле банально сгорает по контакту. ТОлько так и никак иначе. ..

На сервісі перевірили і підтвердили, що мотор лебідки живий-здоровий, а проблема у паршивих релюхах. Поміняли на водозахищені. Кілька штук взяв на запас. Паралельно із заміною тросика перевірили всю механіку, змастили і поставили нову - надійнішу - пружину, яка рухає котушку з тросом.
На ремонт витратив годину часу і менше 400 грн.
Сьогодні лебідка вже добре попрацювала - все Оk.

Оzzy
20.06.2018, 00:18
Поміняли на водозахищені. Кілька штук взяв на запас.

Можно гДлянуть?

Korry_fisher
20.06.2018, 11:24
Можно гДлянуть?

Ось:

Оzzy
20.06.2018, 11:48
Эти в любом случае лучше тех, что стоят с "рождения"...

Korry_fisher
20.06.2018, 12:37
Эти в любом случае лучше тех, что стоят с "рождения"...

Дяк. Це додає оптимізму;))
Природа (вода, погода, корчі, грунти, фізика, хімія) найкращий бета-тестер. А заразом і альфа-, і гамма-, і омега-.. а ще невідома перемінна IQ))
Тому запас 150% комплекта у човні та подвійний вдома.

P.S.: Ці релюхи вони зараз ставлять і на «річкову» і на «морську» версії.

Оzzy
20.06.2018, 19:05
Все равно ставят не то, увы...

Korry_fisher
22.06.2018, 00:41
Знімали програму.
У човні троє (~230 кг), замість собаки - повний комплект рибальського спорядження і важка сумка оператора. 9х9 на гліс не витягнув, оберти 4600.
Переставив гвинт - зі скрутом 7” - спокійно вийшли на гліс. Оберти 5800.
Ходили проти міцного вітру з деснянською течією - впевнено.

Оzzy
22.06.2018, 10:57
15й мерк, несмотря на минимальный объем в ряду и архаичную систему продувки, иногда очень сильно удивляет. Приятно:).

Titan
22.03.2020, 10:32
Нужны ли блоки плавучести в 410 ом?Или пенопласт и т.д.- это все пережитки прошлого? Какие мнения? Может кто ставил эксперименты?

Оzzy
22.03.2020, 10:37
Без бп у експеримента только один финал, сильно предсказуемый:(:D.

Adm1
22.03.2020, 11:00
lPXN80a8KJY

Lomakin
22.03.2020, 11:30
Нужны ли блоки плавучести в 410 ом?Или пенопласт и т.д.- это все пережитки прошлого? Какие мнения? Может кто ставил эксперименты?
мне в прошлом году показывали видео про материал блоков из свежей 410. очень был похож на губку. такие точно не нужны.

Adm1
22.03.2020, 11:58
губку в губки! :D

Titan
22.03.2020, 12:33
губку в губки! :D

При опрокидывании помогает...? Что б воды не нахлебаться.

Оzzy
22.03.2020, 15:30
мне в прошлом году показывали видео про материал блоков из свежей 410. очень был похож на губку. такие точно не нужны.

Тебе переживать нечего, в твоем корпусе пенык нормальный, екструдированный листовой, прекрасно помню что тогда на участке пеногенератор не работал:cool::D

Titan
22.03.2020, 17:26
Я не переживаю,сам все перебрал и дополнил как только купил,просто в связи со снятием днищевого настила увидев срач,,задумался...

Оzzy
22.03.2020, 18:25
Срач может иметь место...

Korry_fisher
02.04.2020, 14:51

А можна посилання на відео? Цікаво.
В моєму човні під рецесом і в носу - екструдований пінополістирол, а під сланью - двокомпонентна поліуретанова піна.

Lomakin
02.04.2020, 15:34
А можна посилання на відео? Цікаво.
В моєму човні під рецесом і в носу - екструдований пінополістирол, а під сланью - двокомпонентна поліуретанова піна.

К сожалению, нет. Случайная встреча на воде двух 410, разговорились, показывали видео в телефоне. Блоки уже были сняты(кормовые точно, остальное не помню). Обнаружили случайно - лодка стала вести себя неадекватно плюс упала скорость. На видео макали кусок блока в ведро с водой и отжимали как мочалку.

gurza
15.05.2020, 17:21
Где посмотреть цены на лодки? Их выпускают ещё?

aq-sity
20.05.2020, 14:44
В Киеве цена орентир от114000грн

Korry_fisher
02.06.2020, 00:48

Тепер це трохи інший корпус і називається UMS 425 M AL.
Хоча в основі це та сама 410-ка

Оzzy
02.06.2020, 10:21
410 назвали 425 чтобы "комфортней" выйти на рынок к оккупанту. На этом все различия заканчиваются.
Цены на продукты питания не спрашивают на строительном рынке. Цены на лодки не спрашивают на форуме. Точнее спросить можно, но правда (истина) будет в другом месте.

GLabMob
11.12.2020, 13:45
Мой вариант
Рулевое - 7 см влево
Коммандер - 10 см вперед

GLabMob
11.12.2020, 13:55
Передний рундук
Есть чертежи в "Компасе"

Lomakin
11.12.2020, 15:12
Мой вариант
Рулувое - 7 см влево
Коммандер - 10 см вперед

Ого! Может вам и крышку бардачка удалось побороть, которая упирается в стойку при открытии?

Передний рундук
Есть чертежи в "Компасе"

А будьте любезны, расскажите о моторгайде - длина ноги, как устроено питание и зарядка, примерный расход батареи. И почему оставили лебедку (и как там с клюзом - не мешает площадка МГ)?
Дякую!

GLabMob
14.12.2020, 14:06
Крышку бардачка не трогал - меньшее из зол.
А вот остекление (шурупы) разболталось через 10 моточасов - практически после обкатки.
Потом оборвались заклепки крепления консолей к бортам. Стала дребежжать перегородка внутри рундука (самонарезы). Ну и наконец
стали отлетать заклепки крепления пола.Все это за не полный сезон.
Создателям корпуса - 5++ (Инжинера с большой буквы), кокпит - 2-- (дизайнеры ланшафта).
Все это было снято, заклепки высверлены, точки креплений пересверлены под буксы из нержи М5. Крепления консолей к бортам по принципу Fasten Borika. Остекленение - винты М5 с гроверными гайками (нержа).
Уже 2 сезона бе проблем.

GLabMob
14.12.2020, 20:26
MotorGuide купил по случаю с 60" ногой. Обрезал до 50"(на 25см).Можно и с 48" ногой, но недобно будет вынимать с воды - не будет рычага. Да и приличная волна требует опустить ниже. Поэтому рекомендую 55", обрезать - не наращивать.
Под площадкой бака ребро жесткости из квадратной дюралевой трубы (Епицентр) - на фотке над лебедкой черная.
Термопредохранитель (он же выключатель) 50А.
Удлинительные провода 1.5м 10AWG (если длиннее - 9AWG) из низкокислородной меди очень хорошо дежат температуры, применяются моделистами (hobbymania.com.ua).
Разъем подключения - ХТ90 (90А рабочее) - там же.
Транспортировочное крепление на базе Fasten - крепление датчика эхолота + уключина.
На предыдущем фото консоли слева под тахометром 3 светодиода (сверху вниз):
1 - копия индикатора Спутник (MotorGuide)
2 - копия индикатора Пропеллер (MotorGuide)
3 - индикатор давления масла (Mercury F30)
Очень удобно!!!
Аккумулятор собирал сам = LiIo 106AH 16.8V (по энергетике - аналог гелевой 125 ки) вес 9кг.
К нему же подключена USB розетка на крышке бака.
Относительно как бы завышенного напряжения - 16.8V:
MotorGuide используют универсальные модули управления моторами = для серии XI5 12-36V, серия XI3 12-24V.
Пользую 2 года - без проблем !

Расход = при ветре 2-3мс (практически без течки) 4-5 полных летних дней с обедом на воде.
За 2 года - якорь не использовал ни разу.
Очччень доволен !!!

Lomakin
14.12.2020, 21:13
...
Под площадкой бака ребро жесткости из квадратной дюралевой трубы (Епицентр) - на фотке над лебедкой черная.
....
Аккумулятор собирал сам = LiIo 106AH 16.8V (по энергетике - аналог гелевой 125 ки) вес 9кг.
К нему же подключена USB розетка на крышке бака.
Относительно как бы завышенного напряжения - 16.8V:
MotorGuide используют универсальные модули управления моторами = для серии XI5 12-36V, серия XI3 12-24V.
Пользую 2 года - без проблем !

Расход = при ветре 2-3мс (практически без течки) 4-5 полных летних дней с обедом на воде.
За 2 года - якорь не использовал ни разу.
Очччень доволен !!!
Спасибо большое!
Не оч понятно с ребром жесткости - зачем? Или оно по диагонали и через него часть платформы МГ крепится? Бак там вроде огого - довольно жесткий.
А что с зарядкой МГ? Дозаряжаете от двигателя? Лифер(или это реально LiIo, не Lifepo4?) один на все? Или есть свинец еще?

GLabMob
15.12.2020, 00:00
MotorGuide прикручен намертво, но через прокладку 1см из обувного капролона в котором вырезан уголок под клюз.
Ребро жесткости нужно - потрескаются швы (бак на самом деле довольно мягкий). Действительно стоит вдоль оси MotorGuide.
Питание: Аккумуляторов 3.
1. Стартовый: Aliant YLP24 = 24AH при пусковом токе до 900А и весе 1.7 кг. Стоит на лодке с ее рождения, ни разу за 3 года не снимался.
Зарядка от мотора. К нему подключены: 3 USB розетки, помпа, ходовые огни, сигнал, лебедка, розетка прожектора. Покупался в
Киеве. Исползуется в полутора-кубовом Харлей-Девидсон.
2. Троллинговый: LiIo (не LiFe) на элементах Boston Power 5300, 4 банки по 20 елементов = 106Ач (аналог 125Ач гелевого) 16.8в . Вес 9кг
в кейсе. По сравнению с LiFe - дешевле, легче и более предсказуемей при заряде и разряде. Используется электровелосипедистами
(Tesla до сих пор на LiIo).
3. Эхолотный: как и троллинговый но 4 банки по 9 элементов = 47.7Ач (аналог 56Ач гелевого). Вес 4кг в кейсе.

Общий вес АКБ = 14.7кг - аналог в свинце (AGM, гель и тд ) 20+35+20 = 75кг !!!!

Зарядка на фото: ISDT T8 - используется моделистами и заряжает Любэ током до 30А. Троллинговый с нуля за 4 часа.

БЕРКУТ
15.12.2020, 13:19
Крышку бардачка не трогал - меньшее из зол.
А вот остекление (шурупы) разболталось через 10 моточасов - практически после обкатки.
Потом оборвались заклепки крепления консолей к бортам. Стала дребежжать перегородка внутри рундука (самонарезы). Ну и наконец
стали отлетать заклепки крепления пола.Все это за не полный сезон.
Создателям корпуса - 5++ (Инжинера с большой буквы), кокпит - 2-- (дизайнеры ланшафта).
Все это было снято, заклепки высверлены, точки креплений пересверлены под буксы из нержи М5. Крепления консолей к бортам по принципу Fasten Borika. Остекленение - винты М5 с гроверными гайками (нержа).
Уже 2 сезона бе проблем.
Аж запел:а в остальном,прекрасная маркиза,все хорошо,все хорошо:D:D:D

Lomakin
15.12.2020, 14:01
MotorGuide прикручен намертво, но через прокладку 1см из обувного капролона в котором вырезан уголок под клюз.
Ребро жесткости нужно - потрескаются швы (бак на самом деле довольно мягкий). Действительно стоит вдоль оси MotorGuide.

И одна из сторон крепления МГ вкручена прямо через это ребро? или ребро само по себе просто для общей жесткости?

1. Стартовый: Aliant YLP24 = 24AH при пусковом токе до 900А и весе 1.7 кг. Стоит на лодке с ее рождения, ни разу за 3 года не снимался.
Зарядка от мотора. К нему подключены: 3 USB розетки, помпа, ходовые огни, сигнал, лебедка, розетка прожектора...

Мощно все конечно по электричеству!
Нашел этот стартовый - внутри только балансиры, защиты от перезаряда нет. Получается что регулятор 30 EFI (это же он на фото?) не в состоянии вдуть туда больше положеного и перезаряд аккуму не грозит. Интересное "кино" получается :) Это снимает много вопросов по стартовому лиферу. А что по вольтажу выдает генератор в пике? У меня чет ума не хватило померять пока сезон был...

По LiIon - не страшно такое возить в лодке? Пожароопасная штука, если верить ютубу.

Спасибо за тексты, много интересного и полезного!

GLabMob
15.12.2020, 23:46
1. И одна из сторон крепления МГ вкручена прямо через это ребро?

2. Получается что регулятор 30 EFI (это же он на фото?) не в состоянии вдуть туда больше положеного и перезаряд аккуму не грозит. А что по вольтажу выдает генератор в пике?

3. По LiIon - не страшно такое возить в лодке? Пожароопасная штука, если верить ютубу.

1. Ребро по оси МГ.
2. Регулятор 30 EFI (это он) правильный - 14.4в макс и ограничение по току 18А на 6000об (мерял сам).
3. Для всех Li... главная опасность - момент зарядки (превышение тока или перезаряд по напряжению) или короткое замыкание (переразряд по току или гвоздем пробить).
первое решается правильным зарядным, второе - правильными предохранителями.

P.S.
Спасибо за оценку труда.
Забыл сказать
по профессии я инженер-электронщик и прогаммист.

Оzzy
17.12.2020, 23:00
2. Регулятор 30 EFI (это он) правильный - 14.4в макс и ограничение по току 18А на 6000об (мерял сам).

Чуть поправлю. Ограничение по току формирует не регулятор, а генератор. Задача регулятора - не превышать пороговое максимальное напряжение (в данном случае указанные 14,4, но на разных моторах оно слегка "пляшет", от 14,2 до 14,8 Вольт). Без регулятора, напряжение после гены, да без нагрузки, легко достигает 200 Вольт.

Регулятор на этом моторе действительно "правильный", по схемотехнике (силовая часть) - управляемый 3х фазный диодно-симисторный мост, регулировка осуществляется при 120 градусах разности фазового набега по каждой фазе, после инверсии, что весьма позитивно сказывается в смысле количества помех по питанию (они, помехи, минимальные).

Выход регулятора "обнуляется", если контакт с аккумом потерян. Именно поэтому категорически не рекомендую использовать эти новомодные аккумы в спарке с полноценным бмс-контроллером (который управляет силовой шиной). Ибо, отключение силовой цепи, которое будет провоцировать сам контроллер по мере достижения 100% заряда, рано или поздно приведет к выходу из строя самого регулятора. Стоимость оного - бу без гарантии стартует от 150 уе.

Также не рекомендую использовать (если говорим о стартерной батарее) пассивные балансиры. Именно ввиду достаточно высоких токов от генератора. Либо емкостные, либо индуктивные (Ломакин местами озадачивал своими вопросами накануне, пришлось чуток разобраться в принципах работы этих новомодных "батареек":cool::D). Либо, как бы чудовищно не звучало - вообще без них, т.е. говорю о банальной последовательной сборке акк элементов без каких либо бмс и тп.

Да, напряжение после регулятора можно корректировать. Если хотим понизить, в плюсовой провод регулятора последовательно включаем два диода Шоттки (ввиду меньшего падения напряжения на p-n переходе), по встречно-параллельной схеме. Если необходимо увеличить - можно "слабать" регулятор с более высоким порогом (ток практически не изменится).

Lomakin
18.12.2020, 08:49
.... (силовая часть) - управляемый 3х фазный диодно-симисторный мост, регулировка осуществляется при 120 градусах разности фазового набега по каждой фазе, после инверсии....
Надеюсь, гугл когда нибудь сделает переводчик с симисторного языка на человеческий! ;):D Бо тут появилась новая идея с реле для подзаряда, трымайся :D:D:D
Ну а так без шуток - спасибо огромное за помощь! :) :spin:

Adm1
18.12.2020, 08:59
Надеюсь, гугл когда нибудь сделает переводчик с симисторного языка на человеческий! ;):D
Тцю.. та ту всё просто - берёшь оту хреновину и хреначишь пока не вылезит загогулина с мандулой! ;):D

den380
18.12.2020, 09:31
Тцю.. та ту всё просто - берёшь оту хреновину и хреначишь пока не вылезит загогулина с мандулой! ;):D
подскажите, а мандула ([Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]) вылазит шарики, лайт или трофей? Зависит ли это от силы с которой хреначишь? Можно ли взять вот энту хреновину при отсутствии отой?
Заранее спасибо за конструктивные ответы
:D

Оzzy
18.12.2020, 10:12
Надеюсь, гугл когда нибудь сделает переводчик с симисторного языка на человеческий! ;):D Бо тут появилась новая идея с реле для подзаряда, трымайся :D:D:D
Ну а так без шуток - спасибо огромное за помощь! :) :spin:

И тебе, узнавать новое самому, разбираясь в вопросе - правильнее и полезнее, и быстрее, чем копаться на "профильном соседнем" форуме:D:D (с)
Если тебе кроме фаз все остальное понятно - то все не зря:cool:. :D

Оzzy
18.12.2020, 14:31
Бо тут появилась новая идея с реле для подзаряда, трымайся :D:D:D

В природе есть готовые девайсы (если я тя правильно понимаю). На жаргоне альтернаторы. Идея - перебрасывать заряд между несколькими аккумуляторами. При работе двигателя сначала заряжается стартовый, после подьема напряжения на нем до 13,4-13,6 Вольт - открывается канал зарядки дополниительного аккумулятора. Предполагается гальваническая изоляция стартовой батареи во время запуска двигателя. Из того что щупал своими руками - нормально работали девайсы от Blue Seа Systems. Не очень бюджетно, но нареканий не было.

GLabMob
18.12.2020, 15:55
В природе есть готовые девайсы (если я тя правильно понимаю). На жаргоне альтернаторы.

Давно задумывался над этим вопросом (даже начал схему рисовать) - все руки не доходят. По себестоимости прикинул ~50$ (с обязательным контролем по входному току).

Кстати: внутри YLP24 - ТОЛЬКО БАЛАНСИРЫ !!! - никаких защит нет.
Согласен с Ozzy - Что и правильно.

Lomakin
18.12.2020, 16:32
...Из того что щупал своими руками - нормально работали девайсы от Blue Seа Systems. Не очень бюджетно, но нареканий не было.
Дякую, как раз на них смотрю. Цена космос да ((
Я так понимаю хватит и обычного реле? Бюджетных +- решений много для авто и свинца. А с литием засада. Запоребриковая ура200 не работает в схеме свинец-лифер.
Я так вижу себе задачу - ключ повернули, литий отключили, завелись, померяли свинец и пошла зарядка свинца, ежели он ниже 13,6 (иначе заливаем в литий). Тулим в Сосны, генератор генерирует. Херась, нагенерировал до 13,6 на свинце. Ага, перекидываем заряд на литий( оно же может прям на ходу это делать при работающем генераторе?) и походу бдим что там со стартерным, не просел ли вдруг. Если вдруг просел - перекидываем обратно на свинец. Приехали, ключ из замка - реле обнулилось. На следующем старте все сначала ...
Тоже ура200, как я понял (прям чую что неправильно! :D), паралелит просто аккумы. В нашем случае не оч это хорошо.
В Blue Sea профили лития прошиты. Но я чет пока голову сломал в их алгоритмах. Надо учить симисторный язык :D;)

Оzzy
18.12.2020, 17:18
Давно задумывался над этим вопросом (даже начал схему рисовать) - все руки не доходят. По себестоимости прикинул ~50$ (с обязательным контролем по входному току).

Оно если брать по себестоимости, то вся ихняя электроника (начинка) недорогая, дорого идея и исполнение:cool:

Оzzy
18.12.2020, 17:44
Дякую, как раз на них смотрю. Цена космос да ((

Космос для нас, для них - недорого. Зато как приятно видеть когда система собрана на профессиональном уровне, никаких соплей, скруток и самопала. Такое себе технопорно:cool:..
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]
[Ссылки могут видеть только зарегистрированные и активированные пользователи]

Я так понимаю хватит и обычного реле? Бюджетных +- решений много для авто и свинца. А с литием засада. Запоребриковая ура200 не работает в схеме свинец-лифер.
Я так вижу себе задачу - ключ повернули, литий отключили, завелись, померяли свинец и пошла зарядка свинца, ежели он ниже 13,6 (иначе заливаем в литий). Тулим в Сосны, генератор генерирует. Херась, нагенерировал до 13,6 на свинце. Ага, перекидываем заряд на литий( оно же может прям на ходу это делать при работающем генераторе?) и походу бдим что там со стартерным, не просел ли вдруг. Если вдруг просел - перекидываем обратно на свинец. Приехали, ключ из замка - реле обнулилось. На следующем старте все сначала ...
Тоже ура200, как я понял (прям чую что неправильно! :D), паралелит просто аккумы. В нашем случае не оч это хорошо.
В Blue Sea профили лития прошиты. Но я чет пока голову сломал в их алгоритмах.

Именно для того, чтобы на работающий генератор мотора не было максимальной нагрузки сразу, и установлен этот уровень переключения в 13 с копейками вольт. По мере роста напряжения (подзарядки стартового аккума), ток зарядки от генератора-регулятора падает. При этом после переключения подзарядки на второй канал, именно подзаряженный аккум (не генератор) выступает в качестве основного источника. Генератор и регулятор не испытывают мгновенных перегрузок (именно они источник проблем), всем хорошо, все довольны.

Надо учить симисторный язык :D;)

Не надо, ты и так для твоей специальности глубоко продвинулся:cool:
У тебя Даня в качестве исполнителя идеи может быть. На ардуине девайсы делает? Именно. Нарисовать указанный алгоритм работы не вижу никаких затруднений. Сам алгоритм ты обозначил. Напряжение на стартовом аккумуляторе ниже 12,8 - канал на литий закрыт. Завели, напряжение растет, достигает порога - включаем канал. Схема управления силовым элементом (мощное реле вполне подходит) должна иметь небольшой гистерезис, т.е. включаем при 13,6, отключаем при 12,8. Включение и выключение должно быть одноразовым, "триггерным", чтобы избежать эффекта "дребезга" при коммутации. Ардуинка, буферный транзистор который управляет реле, само реле (вчера переделывал на заказ плату минкоты, вместо родных 30/40А реле взял реле той же фирмы на 60/80А, аж 80 грн за шт), стабилизатор питания для ардуино. Несколько светодиодов индикации текущего режима работы. Ну допустим еще пару кнопок для ручного режима управления. Никаких высших материй, в какой то степени даже будет "продвинутей" фирменного девайса, т.к. сможете самостоятельно настраивать пороги вкл-выкл. Ну силовым элементом будет реле, вместо мосфетовского мощного полевика, делов, в каком то смысле даже лучше...

Lomakin
19.12.2020, 12:10
...Зато как приятно видеть когда система собрана на профессиональном уровне, никаких соплей, скруток и самопала. Такое себе технопорно:cool:..
...
Ардуинка, буферный транзистор который управляет реле, само реле ..., стабилизатор питания для ардуино. Несколько светодиодов индикации текущего режима работы. Ну допустим еще пару кнопок...

Говорят что если взять тряпочки-веревочки-щепочки, засунуть их в бутылку и долго-долго трясти то иногда получаются корабли в бутылке :D
Вряд ли в этом случае сработает, но без бутылки точно не разобраться ;)

Оzzy
19.12.2020, 13:01
но без бутылки точно не разобраться ;)

"Заметьте, не я это предложил" (с) :)